GABRIEL – INSTANT IMPACT

I sommer hentede Arsenal en forstærkning til midterforsvaret. Gabriel Magalhaes kom til fra Lille. En for mange ukendt brasilianer, men han er gået ind og blevet en vigtig del i Arsenals spil fra start. 

Arsenal har i de seneste sæsoner haft problemer med defensiven. Indkøb som Mustafi, Sokratis, Gabriel Paulista er ikke slået igennem som forventet – og det er bare for at nævne et par stykker. I sommer hentede London-klubben Gabriel Magalhaes i Lille, og det ser ud til, at han er den første mursten til fremtidens defensive fundament

Brasilianeren har spillet 90 minutter i ni ud af Arsenals ti kampe i Premier League og har bragt det venstre ben, som Arteta så gerne ville have på en af sine midterforsvare. I sidste sæson så vi Granit Xhaka trække ned i venstre side af forsvaret i opbygningsspillet, men med ankomsten af Gabriel har Arteta muligheden for at spille udgangsformationen 4-3-3, som han ynder. 

Det vitale venstreben i opbygningsspillet

I den første kamp så vi allerede gode takter fra Gabriel både defensivt men især i det offensive spil i en kamp, som vi kontrollerede. Brasilianeren var den spiller på banen, der havde flest afleveringer, flest vellykkede afleveringer og flest berøringer på bolden. Herudover havde han tre clearinger, og kronede det hele med en debutscoring. 

Den 22-årige Gabriel er en vigtig del af den første fase i opstillet. Han har i gennemsnit haft 78,6 afleveringer pr. kamp i sæsonen. Heraf har han 2,3 vellykkede lange afleveringer samt 66,4 vellykkede korte afleveringer pr. kamp. Til sammenligning havde David Luiz 54,5 afleveringer pr. kamp i sidste sæson.

Med Artetas filosofi med opspil fra målmanden er det vigtigt med et boldspillende forsvar. Her passer den boldsikre brasilianer ind med sine 91,4% sikkerhed i korte afleveringer. Så det virker til, at han passer ind til fremtiden med Artetas Arsenal.

Vi har dog kun til tider set de mellemlange afleveringer fra Gabriel, som han var kendt for i sin Lille. Men vi har set det. Han kigger efter både efter den korte aflevering til Xhaka, afleveringen op af siden til Tierney eller den lange til Bellerin på modsatte sidelinje. Med sit venstre ben er linjerne op af banen anderledes, end da David Luiz spillede på samme position i fjor, og det er noget, som Arteta vil udnytte i opspillet. 

Sydamerikansk aggressivitet i forsvarsspillet

Men i de første ni kampe har vi ikke kun set Gabriel spille bolden rundt. Han har virket uimponeret siden ankomsten til verdens største liga, og når han går på banen, er det med brystet forrest. Hvis ikke man ved bedre, så kunne det ligne, at det var ham, der var anfører på holdet med hans fremtoning og vilje. Det har været befriende at se på. 

Flere gange denne sæson har vi set den unge brasilianer gå i ryggen på modstanderen, så han ikke kan vende mod Arsenals mål. I kampen mod Manchester United havde han fem tacklinger, fem clearinger samt to bolderobringer. Det viser, at han sagtens kan pille bolden fra modstanderne på jorden. Han er forudseende i sit defensive spil. Noget han høstede store roser for hos sin tidligere manager i Lille, Christophe Galtieron; Evnen til at bevare fokus. 

I luften havde Arsenal store defensive problemer sidste sæson. I sidste sæson var vi det hold i Premier League, der indkasserede flest mål efter dødbolde. I kampen mod Sheffield United vandt Gabriel seks luftdueller, hvilket er imponerende. Dog er alle kampe ikke som Sheffield-kampen, men han har luftskyts i værktøjskassen. Han har stadig noget at lære, men brikkerne er der til, at han kan blive en af de bedste midterforsvare i ligaen. Når Arteta lægger sig fast på en opstilling og får hentet mere kvalitet til resten af banen, så vil det automatisk trække Gabriel endnu højere op. 

Hvad bringer fremtiden?

Gabriel har været en forstærkning af holdets defensive udtryk. Kigger man kun på antallet af mål, vi har indkasseret, ligner vi et tophold. Det har dels været på grund af Artetas fokus og dels på grund af vores nye midtstopper. I en alder af 22 år har han været klar fra start. Vi har allerede set glimt af hans kvaliteter og i det store hele har han forbedret vores midterforsvar både defensivt og offensivt.

Kigger vi ind i resten af den stadig lange sæson, så kommer vi til at se Gabriel i en 4-3-3, som han kender det fra Lille. Med sin sikkerhed på bolden kommer han til at være den spilstyrende i første fase, mens Partey og Ceballos kommer til at tage over i fase to. Nu skal vi bare finde ud af, hvordan vi kan komme til flere chancer.

Indkøbskurv