8. september 2020

FRA LILLE TIL LONDON: GABRIEL MAGALHÃES

Gabriel is a Gunner! D. 1. september blev det endelig bekræftet, at Arsenal havde købt den brasilianske midtstopper, Gabriel Magalhães, i franske Lille – en transfer som var længe undervejs med historier i øst og vest.

Du har sikkert læst en masse gode artikler om Arsenals nye brasilianer, men i dette indlæg vil jeg koge det ned, så du kan blive godt klædt på, inden han får sin debut i Arsenal-trøjen.

Af Martin Müller Nissen

Fodboldspillet er i en konstant udvikling, og kravene til de enkelte positioner bliver mere og mere komplekse. Spillets intensitet bliver ved at rykke sig, og derfor kan man ikke tale om en forsvarsspiller, som ikke både har kvaliteter med og uden bolden – i hvert fald ikke, hvis vi snakker ”style of play” hos de mest moderne og innovative fodboldklubber, som er en betegnelse, Arsenal går under.

Kometkarriere i Lille

Mikel Artetas ambitioner med Arsenal er ikke til at tage fejl af, og han var, ifølge troværdige journalister, meget stålfast omkring sin interesse for Gabriel – han skulle hentes for enhver pris. Men hvad er det så, vi kan forvente, at Gabriel tilfører Arsenals hold?

Gabriel er en venstrebenet midtstopper, som har været en af de absolutte bedste midtstoppere i den franske Ligue 1 i sæsonen 2019/2020. Under ledelse af Christophe Galtier, som har en overordnet positiv tilgang til fodboldspillet, har den unge brasilianer imponeret med sin udstråling på bolden – rolig og selvsikker.

Han måler samtidig 190 centimeter, som gør ham til en dominerende faktor i luft- og duelspillet.

Vitalt venstreben i positionsspillet

Mikel Arteta stiller store krav til sine spillere, og har en ambition og intention om at spillet skal bygges op fra de bagerste kæder. Her får Arsenal en spiller, som vil kunne bidrage markant i denne fase.

Arsenal har i den seneste tid opereret med tre midtstoppere, hvor Kieran Tierney har været positioneret som den yderste stopper til venstre. Det er et taktisk valg for Mikel Arteta og trænerstaben, som prioriterer højt at have en venstrebenet på netop denne position. Her kommer Gabriel ind i billedet, som naturligt ville kunne spille den position, så Kieran Tierney vil kunne blive rykket frem på sin naturlige position som venstre back eller wingback.

Fra sin position som den venstre stopper, med to eller tre stoppere, har Gabriel vist sit repertoire frem med sit venstre ben. Der er mange fordele ved at spille med en venstrebenet stopper – det giver nogle helt andre linjer at spille bolden frem i banen på.

Her er Mikel Arteta med sikkerhed blevet præget af sin tid sammen med Pep Guardiola i Manchester City. Spanieren for de lyseblå i Manchester er meget betaget af at have en venstrebenet stopper – se bare den pris, de endte med at betale for hollandske Nathan Aké.

Gabriel excellerer især med sine længere pasninger frem i banen. I forrige sæson i Ligue 1, var han nummer to på listen over succesfulde lange pasninger ind på modstanderens banehalvdel. Kun overgået af en anden brasilianer – Thiago Silva. Her kan man allerede se et spændende perspektiv i bolde i modstanderens bagrum på løb fra Pierre-Emerick Aubameyang eller Nicolas Pepe.

Der er et stort udviklingspotentiale i positionsspillet med kortere pasninger, hvor han er kommet lidt i vanskeligheder. Han er en smule udfordret med pasninger langs jorden igennem modstanderens kæder, men her er der heldigvis hjælp at hente fra trænerteamet og medspillere. David Luiz, tror jeg, kommer til at spille en stor rolle i at få indkørt både Gabriel og Saliba på Arsenal-holdet. Han har en masse erfaringer, han kan give videre til de unge midtstoppere.

Fysik og forsvarsspil

Hvis vi vender blikket mod forsvarsspillet, så er Arsenals nye brasilianer en spændende profil at kigge nærmere på.

Gabriel har en fantastisk fysik, som hjælper ham i spillet uden bolden. Han måler 190 centimeter og statistikkerne fra forrige sæson viser, at han vinder 70% af sine luftdueller – en imponerende statistik for en 22-årig, som stadig har de gyldne år foran sig.

Den kompetence som springer mest i øjnene, er hans eksplosivitet på trods af sine 190 centimeter. Han er atletisk bygget og bruger sin adræthed og fart til at dække rummene omkring sig. Det vil komme til at gavne Arsenal, som gerne vil presse højt på modstanderens bane og have en høj forsvarslinje. Her har Gabriel bestemt farten til at følge med i det store bagrum.

Et af udviklingsområder hos den unge brasilianer er hans positionering og decision-making i forsvars- og erobringsspillet. Han lader sig nogle gange rive med, og laver uhensigtsmæssige kædebrud, fordi han tror på egne evner – og at have farten til at reparere på skaden selv. Der bliver man i højere grad straffet i Premier League og modstanderens spillere har flere kvaliteter at spille på.

Gabriels rolle i denne sæson

Der hersker ingen tvivl om, at Mikel Arteta har fået en midtstopper, som har flueben ved alle de ting, spanieren ønsker, en midtstopper skal kunne. Gabriel er stadigvæk ung, og kommer fra en god sæson i Lille. Prisen indikerer, (€26.00m), at han er en spiller med kæmpe potentiale og nogle spændende spidskompetencer.

Jeg tror, vi vil se, at han bliver integreret momentvis – formentlig i en kæde med tre midtstoppere, hvor han har rutinerede spillere at støtte sig op af. Jeg forestiller mig, Mikel Arteta, har en ide om, at Saliba og Gabriel kan spille med David Luiz i midten.

Arsenal-fans har længe skreget efter forstærkninger i bagerste kæde – de er nu blevet adresseret. Gabriel, er sammen med Saliba, to forsvarstalenter, som vi kan forvente os meget af, når de har fundet sig til rette og været under Mikel Artetas vinger i et stykke tid.

NYHEDER FRA FANKLUBBEN

Gå til nyhedsarkiv
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}