FORVENTNINGER TIL ARTETA PÅ KORT SIGT

Mikel Arteta står torsdag for første gang i spidsen for Arsenal som cheftræner, når Bournemouth byder op til dans på Vitality Stadium til Boxing Day-fodbold. Spanieren har brug for tålmodighed og tillid, men er også nød til at forbedre Arsenal-holdet på kort sigt. Her er mine forventninger til Arteta-æraen på kort sigt. 

Få styr på Özil, forsvaret, modstanderens omstillinger, Arsenals identitet, gejsten, midtbanen, fansene osv osv. Ja, opgaverne og problemerne var mange, da Unai Emery på Black Friday blev afskediget som Arsenal-træner. Emery både arvede og skabte sine egne problemer, der til sidst blev for mange og for store til at kunne løse for den tredobbelte Europa League-mestertræner. 

Nu er Mikel Arteta ved roret hos The Gunners, og efter et par imponerende første par interviews i kassen med både offentligheden og Arsenals ledelse og spillere kan den tidligere midtbanegeneral se frem til at skulle arbejde med en lang række af de problemer, Emery stod over for fra i dag, torsdag, når Arsenal drager sydpå for at møde Bournemouth. Her er to forventninger, jeg har til Arteta i sin første tid som træner for Arsenal. 

Stabilisér midtbanen

En af Arsenals helt store problemer i denne sæson har været på den centrale midtbane, der hverken har sat ting i gang offensivt eller givet tilstrækkelig beskyttelse til bagkæden.  

Vores muligvis bedste defensive midtbanespiller Lucas Torreira er i denne sæson blevet prøvet af længere fremme af banen for at udnytte den lille uruguayers løbepensum og presspilsevner. Torreira har dog indtil videre ikke vist sig at være rollen moden, hvilket også hænger sammen med at hele Arsenals presspil ikke har fungeret. Taktisk har den lille kæmper derfor også flagret for meget i mange kampe, hvor Torreira ofte ikke har fulgt med sine direkte modstandere eller dækket de samme rum, som han var så god til i store dele af sidste sæson. 

Granit Xhaka har vist svingende takter og været ramt på selvtilliden lige siden sit stunt i forbindelse med sin udskiftning hjemme på Emirates Stadium mod Crystal Palace. 

Matteo Guendouzi havde tidligt på sæsonen flere gode enkeltmandspræstationer, der dog ikke er blevet fulgt op med kontinuitet. Franskmanden har ligesom Torreira flagret for meget, og ikke været opmærksom nok i sin egen positionering samt sine modspilleres løb, hvilket tydeligst blev illustreret ved Kevin De Bruynes scoring til 3-0 for Manchester City i midten af december. 

På den offensive midtbane Dani Ceballos været stabil, men endnu ikke været afgørende eller imponeret kontinuerligt, mens Mesut Özil siden sit comeback ikke har kunne folde sin kreativitet ud på et hold med mangel på selvtillid. Joe Willock har ligeledes imponeret i glimt, men også vist sig som det han er; en 20-årig rå spiller, der er igang med sin første fulde sæson på et førstehold i Premier League.

Både de individuelle præstationer og kollektive udtryk har altså fejlet på Arsenals midtbane indtil videre. Arteta har derfor brug for at give midtbanen noget struktur og stabilitet, der vil kunne smitte af i både offensivt og defensivt.

Tiltrængt kunne det være at give den succesfulde midtbaneduo fra sidste sæson, Xhaka-Torreira, noget spilletid sammen henover juleprogrammet. Begge spillere har på det seneste fået ganske fint med spilletid og var begge stærkt spillende mod Everton. Hvis de to spillere kan finde hinandens rytmer og roller, har Arsenal et udemærket udgangspunkt til at arbejde ud fra Artetas ideer om et aggressivt og possesionbaseret presspil. Defensivt kommer Arteta også til at forvente sig meget af sine midtbanespillere, specielt når Arsenal mister bolden. Set ud fra det nuværende spillermateriale virker duoen Torreira-Xhaka til at være opgaven mest moden. Xhaka som playmakeren, spilopbyggeren og strateg, mens Lucas Torreira med sin atletisme og evner til at læse spillet kan ryde op, dække meter, men også gå frem i dynamiske ryk fra midtbanen, når spillet tillader det. Hvis Arteta viser sig modig kunne Guendouzi potentielt set også indtage Xhakas rolle, hvilket dog vil kræve større disciplin, end vi tidligere har set hos franskmanden. 

Giv Arsenal et udtryk

Alt for ofte under Unai Emery blev Arsenals hold skruet sammen efter forventningerne om modstanderen i stedet for de kvaliteter Arsenal-holdet selv besad. Pragmatismen gjorde ikke kun fans forvirrede, men til sidst også spillerne, der mistede troen i Unai Emerys koncept eller mangel på samme. Selv da resultaterne var med The Gunners savnede mange fans at kunne se et spilsystem under Emery. Under Arsene Wenger var man aldrig i tvivl om den konsekvente spillefilosofi, der til tider var betagende, andre gange naiv og åbenlys. 

Selvfølgelig har spillermaterialet sit at skulle sige i forhold til den type fodbold, man ønsker at praktisere. Dette kan Arteta skrive under på under sin tidligere mester Pep Guardiola. Alligevel kan man også nå langt med en spillefilosofi og en identitet, både fans og spillere kan knytte sig til. 

Som Arteta selv påpeger, har klubben brug for at genvinde noget af sin identitet, som er gået tabt henover de sidste par år. Arsenal skal geninstallere en frygtfaktor i modstanderholdene, som skal være bevidste omkring, hvordan Arsenal ønsker at gå til angreb på dem. At Arsenal i 9/10 tilfælde har tænkt sig at være dominerende på modstanderens banehalvdel. Arsenal har brug for igen at vise en vinderattitude på banen, hvor spillerne ikke er bange for at udtrykke sig offensivt og af og til at begå fejl. Arsenal har brug for igen at tegne kampforløb i stedet for at lade modstanderen tage dette initiativ. En opgave, der kan være svær at løse på kort sigt for Arteta, men som spanieren allerede skal danne grobund for inden for de første ti kampe, hvis han skal opnå tro i spillertruppen og blandt fansene. 

Indkøbskurv