FOKUS PÅ FREDDIE

En af de helt store helte fra ”Invincible”-sæsonen har atter sin faste gang i og omkring Arsenals førstehold. Frederik ”Freddie” Ljungberg blev før sommerferien forfremmet til assistenttræner, efter at have været cheftræner for U23-mandskabet i en sæson, hvor det endte med en flot andenplads. Og med et varmt trænersæde i Arsenal, har svenskeren gjort sig til en kandidat som Arsenal næste førstemand.

Ingen kan benægte, at Frederik Ljungberg som spiller havde stor betydning for Arsenal. Han ankom til klubben som 21-årig i 1998 og forlod først igen i 2007 til fordel for West Ham. I den periode var han med til at vinde tre FA Cups, én Community Shield og to Premier League-titler.

Hans debut for klubben var noget helt specielt. Han debuterede mod Manchester United, hvor han lykkedes med at lave et chipmål over selveste Peter Schmeichel. Frederik Ljungbergs kvaliteter på banen var generelt heller ikke til at overse fra første optræden i den røde Arsenal-trøje. Svenskeren besad stor fart og energi. Samtidig var hans teknik i verdensklasse, og svenskeren fik derfor scoret i sin snit i hver femte kamp i Premier League.  

Med hans lyserøde hår og modelkarriere ved siden af fodbold, var den karismatiske svensker på mange punkter forud sin tid. Dette blev måske bedst illustreret i FA Cup-finalen mod Chelsea i sæsonen 2001/02, hvor svenskeren scorede et flot langskudsmål til stor jubel for alle Arsenal-fans. Mange af fansene kvitterede igen ved at farve deres hår rødt i anledningen.

I dag er det ganske normalt at se spillere med utraditionelle frisurer og farverige sko. Frederik Ljungberg var dog en af de første til at prøve denne trend af i det engelske. Netop hans udseende og personlighed var med til at gøre svenskeren til en kultperson i Arsenal. Fansene elskede ham og gør det stadigvæk.  

Rent spillemæssigt var hans bedste sæson nok 2001/02, hvor det blev til et mesterskab og en kåring som Premier League Player of the Season.

Livet som træner

Frederik Ljungberg var aldrig i tvivl om, hvad han ville lave efter fodboldkarrieren gik på hæld. Han spurgte mange af sine tidligere trænere til råds, og de var alle sammen enige om at trænergangen ville blive en succes for den hurtige kantspiller.

Han udtaler selv, at det gør ham ekstremt glad, når han kan se at han lærer unge spillere noget. For ham er det essensen af det at være træner – hjælpe unge spillere videre i deres karriere.

Arsenal udmeldte efter Ljungbergs forfremmelse, at der fremover ville komme yderligere fokus på at få unge spillere integreret på førsteholdet. Mange af de spillere som Ljungberg havde under sine vinger på U23-holdet er derfor blevet forfremmet, og er nu en fast del af førsteholdstruppen.

På den måde får svenskeren lov til at forsætte arbejdet med de samme spillere, bare som en del af førsteholdstruppen. En af de mest lysende eksempler på Ljungbergs arbejde er Joe Willock. Den unge englænder havde en glimrende sæson på U23-holdet sidste år og blev i sommers ligesom Ljungberg forfremmet til førsteholdstruppen.. Fire mål i 13 kampe er det indtil videreblevet til for den unge englænder, som er ved at finde sig godt tilrette i Arsenal-truppen. Et direkte resultat af den Ljungbergs arbejde.  

Hvad fremtiden bringer må vi vente med at se. Hvem ved – måske den karismatiske svensker ender som Arsenal-manager en dag, måske som afløser for Unai Emery.

Indkøbskurv