28. juli 2022

FEM TING VI HAR LÆRT FRA OPSTARTEN

Arsenal har haft en formidabel sæsonoptakt med fem sejre i seks træningskampe– blandt andet en 4-0 afklapsning af lokalrivalerne fra Chelsea. Vi gør status på en pre season, som i den grad giver anledning til optimisme forud for den kommende sæson.

Af Troels Thøgersen

Gabriel Jesus er en presmaskine

The Gunners’ nye super-signing skulle ikke bruge lang tid på at finde sig til rette i Arsenal-trøjen. Gabriel Jesus blev skiftet ind for første gang i pausen mod Nürnberg ved stillingen 0-2, og to minutter senere reducerede han til 1-2. Arsenal gik hen og vandt kampen 5-3, efter at Jesus havde været involveret i yderligere tre mål.

Det er ikke nogen overdrivelse at påstå, at Jesus har været en åbenbaring fra start. Den brasilianske angriber har scoret fire mål i fire pre season-kampe. Pep Guardiola har tidligere omtalt Jesus’ som ”verdens bedste” til at lede et højt presspil, og netop presspillet er da også – udover målene – hans største bidrag til Arsenals offensiv.

Jesus kan løbe solen sort. Han er her, der og alle vegne og er tilsyneladende stadig sulten, selvom han har vundet Premier League fire gange. Jesus er en spiller, træner Mikel Arteta kender rigtig godt og efter at have set og læst om ham i pre season, synes Artetas indledende beskrivelse af ham at ramme meget godt.

”Start med hans karakter, personen, smilet, og hvad han repræsenterer som et menneske. Derudover er han en fantastisk professionel med hans arbejdsrate og entusiasme. Man vil se det, den første dag han tager sine støvler på og går ind på træningsbanen; han har entusiasmen, som han vil skabe af sig selv på banen.”

William Saliba er klar til Premier League

Mange rynkede på næsen, da Arteta i sidste sæson valgte at sende stortalentet William Saliba på lån i Marseille. Men set i bakspejlet var det måske ikke så dårlig en idé.

Den franske midtstopper havde en fænomenal sæson i det sydfranske, hvilket blev kronet med titlen som Ligue 1’s bedste unge spiller og en landsholdsudtagelse hos Les Blues.

I en alder af 21 år har Saliba nu fået værdifuld seniorerfaring – erfaring han ikke nødvendigvis havde fået i Arsenal i sidste sæson med tanke på, at klubben investerede på den gode side af 400 millioner i Benjamin White.

Alt tyder dog på, at Saliba er klar til Premier League-udfordringen efter en pre season, hvor han stort set ikke har sat en fod forkert. Franskmanden har imponeret med sin fysik og domineret profilerede angribere som Dominic Calvert-Lewin og Kai Havertz i både luft- og duelspillet.

Der har løbende været forlydender om, at Saliba gerne vil væk, men Arteta har gjort det uomtvisteligt klart, at Saliba indgår i hans planer for næste sæson.

”Jeg er virkelig glad for at se måden, han spiller på, den måde han har tilpasset sig holdet, modenheden han har vist i en alder af 21 år og bliver ved med at vise. Vi vil blive ved med at udvikle ham. Han har et kæmpe potentiale, han er en topspiller, og vi er nødt til at endnu bedre.”

Mod Chelsea startede White på højre backen for at gøre plads til Saliba i midterforsvaret, og det er ikke utænkeligt, at Arsenal stiller op på samme måde i sæsonåbneren mod Crystal Palace næste fredag.

Martin Ødegaard ligner Arsenals næste anfører

Arsenal har været notorisk dårlige til at vælge anførere i nyere tid, hvilket de to seneste – Granit Xhaka og Pierre-Emerick Aubameyang – står som et klart vidnesbyrd om. Meget tyder ikke desto mindre på, at den næste i rækken bliver Martin Ødegaard, efter at nordmanden har båret armbåndet i de seneste tre pre season-kampe.

Kaptajnrollen er på ingen måde ny for Ødegaard. Han er anfører for Norge, og mod slutningen af sidste sæson trådte han til, da den daværende anfører Alexandre Lacazette blev henvist til bænken.

I kølvandet på 2-0 sejren over Everton i Baltimore blev Arteta spurgt ind til Ødegaards lederkvaliteter, og manageren skyede bestemt ikke med roserne.

”En af dem [lederkvaliteterne] er, at han tænker på holdet før sig selv. Han havde en periode i starten [af sidste sæson], hvor han ikke spillede. Han var den første til træning, den sidste til at gå, stillede de rigtige spørgsmål – hvorfor han ikke spillede, hvad han skulle gøre – han lyttede altid, han hjalp altid sine holdkammerater.”

”Hans attitude var absolut fænomenal. Det fik mig til at tænke, at denne her fyr sætter sit hold over sig selv, og det skal en anfører altid gøre.”

Granit Xhaka spiller i Arsenal i næste sæson

Der er få spillere, der kan få Arsenals fanbase op i det røde felt på samme måde som Granit Xhaka, men faktum er, at schweizeren har været en fast bestanddel af Arsenals midtbane, siden Arteta overtog roret i 2019.

Sidste år afslog Arsenal et bud på godt 100 millioner fra Roma, og igen i år har det været rygtet, at Arteta og co. har undersøgt muligheden for at opgradere den venstresidede 8’er position. Arsenal er blevet meldt interesseret i Youri Tielemans, Lucas Paqueta og flere andre, men at dømme ud fra pre season bør vi nok forvente, at Xhaka også bærer Arsenal-trøjen i næste sæson.

Midtbaneterrieren har gjort god figur i pre season, senest med en vaskeægte pragtkamp mod Chelsea. Xhaka leverede to assists: Først spillede han Gabriel Jesus fri i dybden med en perfekt tempereret førstegangsaflevering, og dernæst jonglerede han bolden over Marcos Alonso og flugtede på mål med højreskøjten, inden Bukayo Saka bankede riposten i mål.

Arsenals nye signings kan desuden læses som et fingerpeg om, at Arteta ikke vil forstærke den centrale del af midtbanen yderligere. Fabio Vieira må siges at være en direkte konkurrent til Xhaka, men også  Zinchenko – som spiller fast på midtbanen for Ukraine – kan træde til, når han altså ikke skal dække venstre backen.

Lokonga er en 8’er – ikke en 6’er

Det gik grueligt galt, da Albert Sambi Lokonga mod slutningen af sidste sæson erstattede skadede Thomas Partey på den defensive midtbane i en hjemmekamp mod Brighton. Arsenal  – og i særdeleshed Lokonga – leverede en ringe indsats, hvilket resulterede i et skuffende 1-2 nederlag.

Ugen efter startede Lokonga igen, da Arsenal tabte til Southampton, hvilket Arteta tog konsekvensen af ved at erstatte Lokonga med Mohamed Elneny for resten af sæsonen.

Fravalget må alt andet lige have været et hårdt slag for den 22-årige belgier, der umiddelbart var tænkt som Parteys afløser. Men efter en lovende pre season, er der bestemt stadigvæk grundlag for at tro, at Lokonga stadig kan få en flot Arsenal-karriere.

I pre season har Lokonga primært figureret længere fremme på banen i en 8’er position. Den mere fremskudte rolle synes at passe ham godt, idet det indebærer færre defensive pligter og tillader ham at komme længere frem på banen. Lokonga har bidraget med både to mål og en assist, og mod Chelsea fejrede han førstnævnte ved demonstrativt at flå trøjen af og kysse Arsenal-logoet.

NYHEDER FRA FANKLUBBEN

Gå til nyhedsarkiv
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}