FEM SPILLERE ARSENAL KAN HENTE I JANUAR

Arsenal går et meget vigtigt transfervindue i møde. Vi analyserer fem af de spillere, som Arsenal meldes allermest interesserede i.

Af Troels Thøgersen

Vi tog hul på sæsonen med ambitioner om en top fire-placering, men efter en fuldstændig fænomenal sæsonstart befinder Artetas mandskab sig nu på en solid førsteplads efter blot 14 kampe.

Arsenal har en reel chance for at vinde mesterskabet, og spørgsmålet er, om ikke det vil være fornuftigt tage bestik af situationen og opgradere truppen med én eller flere spillere, som kan hjælpe holdet på vej imod en fuldkommen uventet triumf.

Man kan argumentere for, at transfervinduet i indeværende sæson er vigtigere, end det plejer, i og med VM for første gang nogensinde spilles midt inde i sæsonen. Arsenal har 10 spillere af sted på landsholdsrejse, og man ved ret beset ikke, hvilken forfatning de vender hjem i.

Arteta har flere gange proklameret, at man er på markedet efter forstærkninger, men det er ikke altid så nemt i januar, da ingen klubber ønsker at undvære deres profiler midt inde i en sæson. Der er ikke desto mindre en håndfuld spillere, som den engelske presse ynder at sende i Arsenals retning. Dem kigger vi nærmere på herunder.

Mykhalo Mudryk

Et af de mest omtalte stjernefrø i europæisk fodbold lige nu er Shaktar Donetsks Mykhalo Mudryk. Den ukrainske kantspiller har fået sit helt store internationale gennembrud i denne sæson med en række imponerende kampe i Champions League, blandt andet på Santiago Bernabéu hvor han konstant voldte Dani Carvajal store problemer med sin fart og sine lynhurtige driblinger.

Mudryk er, ifølge transferspecialisten Fabrizio Romano, Arsenals førsteprioritet på transfermarkedet, og det virker til, at Mudryk presser på for at komme til Arsenal. Den 21-årige ukrainer har flere gange udtrykt sin beundring for Arsenal offentligt, og i et tv-interview med Zinchenkos kone gik han så langt som at sige, at han vil foretrække et skifte til Arsenal over selveste Real Madrid.

Den helt store hæmsko for et skifte er imidlertid prisen. Shaktars sportsdirektør, Dario Srna, har udtalt, at Mudryk koster det samme som Antony – 750 millioner kroner – og sænker de ikke prisen betydeligt, vil Arsenal næppe gå efter ham i denne omgang.

Mudryk ligner en spiller, som vil forstærke Arsenals offensiv det samme. Han er en kompetent dribler, som kan sammenlignes med Grealish i kraft af hans tendens til at søge ind i banen for at kreere spillet fra en position på venstrekanten. Han afslutter godt med begge ben, og så er han en evig trussel på omstillinger med sin lynhurtige fart med bolden for fødderne.

Udover prisen er det en potentiel ulempe, at Mudryk som udgangspunkt er venstrekant. Vi har allerede to stærke højrebenede venstrekanter form af i Martinelli og Smith Rowe og kun én profileret højrekant i Saka. Arteta kan således blive nødt til at spille et af de offensive kort væk fra ønskepositionen, hvis Saka – Gud forbyde det – skulle blive skadet.

Danilo

Arsenal forhørte sig angiveligt om 21-årige Danilo allerede i august, men blev efter sigende afvist, da den brasilianske liga på daværende tidspunkt ikke var færdigspillet endnu.

Det er den til gengæld nu. Palmeiras vandt suverænt, og Danilo spillede en stor rolle i sejren med sin fysik og sine intelligente afleveringer på den defensive del af midtbanen. Rygtet forlyder, at Danilo nu er tilgængelig for i omegnen af 185 millioner kroner – en sum, som ikke burde afskrække en klub som Arsenal.

Danilo regnes for et af de største midtbanetalenter i den brasilianske liga. Han er hurtig, aggressiv, og så har han et glimrende blik for sine holdkammerater længere fremme på banen. Det gør ham til en interessant profil for Arsenal, som har set særdeles sårbare ud i Thomas Parteys efterhånden mange skadesfravær.

Den brasilianske liga er selvfølgelig ikke på niveau med Premier League. Man må alt andet lige forvente, at Danilo skal bruge en overgangsperiode til at vænne sig til den engelske kultur, og det er i den forstand uvist, om han reelt set kan bidrage til Arsenal allerede i denne sæson.

Meldingerne går dog på, at Arsenal værdsætter ham højt, og hvis han kan overføre sine kvaliteter fra Brasilien, vil han unægtelig være en interessant spiller for fremtiden.

Youri Tielemans

Det virkede som en selvfølgelighed, at Arsenal ville hente Youri Tielemans i sommers. Den belgiske landsholdsspiller har i flere år tegnet sig som en af de dygtigste playmakere i Premier League, og Arteta gispede i høj grad efter kreativ bredde på den centrale midtbane.

Men buddet kom aldrig. Meget overraskende hentede man i stedet portugisiske Fabio Vieira for knap 300 millioner kroner. Det er uklart, om Arsenal vurderede, at Leicesters salgspris var for høj – belgierens kontrakt udløber i 2023 – eller om interessen overhovedet var så seriøs, som flere medier berettede.

Sommer summarum: Tielemans blev i Leicester, og med et halvt år tilbage af sin kontrakt bør han nu kunne hentes for en overkommelig pris. Det vil selvfølgelig være endnu billigere at vente til sommer og hente ham gratis, men spørgsmålet er, om ikke de få ekstra millioner vil være godt givet ud for at få en stabil spiller ind i en tilspidset titelkamp.

 class=
Tielemans var allerede i sin unge tid hos Anderlecht under Arsenals radar. Foto: Wikimedia

Det hører dog med til ligningen, at prisen vil være påvirket af, at Leicester kæmper om overlevelse, og at deres finanser ikke nødvendigvis rækker til at hente en kvalificeret forstærkning.

Læg dertil, at Granit Xhaka lige nu spiller sit livs bedste fodbold. Schweizeren har revolutioneret Arsenals spil med sine aggressive offensive løb og sin evne til at glide ned på venstrebacken, når Oleksandr Zinchenko glider ind på midtbanen. Med Xhakas fantastiske sæson in mente kunne man godt forestille, at Arteta og Edu snarere afsøger nogle lidt mere dynamiske midtbanetyper.

Cody Gakpo

Arsenal holder angiveligt øje med Europas mest formstærke offensivspiller, Cody Gakpo, som i denne sæson har lagt Æresdivisionen ned med 21 målinvolveringer i 14 kampe.

Gakpo er med sin 189 centimenter en usædvanligt høj kantspiller, men han er hurtig, og så er han en fuldkommen fabelagtig afslutter, hvilket han har bevist til VM-slutrunden med tre mål i tre kampe.

Den målfarlige hollænder er alt for god til at spille i Æresdivsionen og finder efter alt at dømme en ny klub allerede i januar. Det er dog usandsynligt, at denne klub skulle blive Arsenal, da klubber som Manchester United og Newcastle angiveligt er mere ivrige efter PSV-spillerens underskrift.

Statistikkerne taler for sig selv, men personligt tror jeg ikke, at Gakpo er den kantspiller, Arsenal har brug for. Artetas system kræver, at kantspillerne står meget bredt i det opbyggende spil, og Gakpo er nu engang farligst, når han får rum til at bevæge sig ind i feltet som en slags bred targetman.

Der er formentlig ikke en storklub i Europa, som ikke holder øje med Gakpo i øjeblikket, hvorfor de indtil nu vage rygter om Arsenals formodede interesse bør tages med et gran salt.

Jesper Lindstrøm

Vi kommer selvfølgelig ikke uden om Jesper Lindstrøm, som Arsenal, ifølge den troværdige tyske avis BILD, har et særdeles godt øje til. Danskeren har gang i en fantastisk sæson i Frankfurt med seks Bundesliga-kasser allerede.

Artetas tid i Arsenal har vist, at han er glad for alsidige spiller, og i denne kategori passer Lindstrøm godt ind i kraft af hans evne til at spille de tre (eller fire) forreste positioner på banen.

 class=
‘Jobbe’ vil kunne boldre sig i sammenspillet med Martin Ødegaard og Gabriel Martinelli. Foto: Wikimedia

Lindstrøm er en fantastisk tekniker. Han er uforudsigelig, ærgerrig og har en sjælden evne til at overrumple sine modstandere med kreative driblinger og direkte løb. Det er dog umiddelbart svært at se, hvor han skal spille i Arsenal, når nu man allerede har to meget alsidige offensivspillere i Vieira og Smith Rowe.

Det virker desuden utænkeligt, at et januarskifte overhovedet kan komme på tale, da Frankfurt formentlig gerne vil gøre brug af danskeren i de to vigtige Champions League-ottendedelsfinaler mod Napoli.

Indkøbskurv