FABIO VIEIRA – HVEM, HVAD OG HVORFOR?

Fabio Vieira blev Arsenals første store sommersigning. Det var nok ikke lige en handel de fleste havde regnet med, hvis overhovedet nogen. Fabio Vieira er et uskrevet blad for de fleste, så hvem er den unge portugiser? Hvad kan han? Og hvorfor har Arsenal købt ham?

Man kan vist roligt sige, at det kom flyvende ind fra højre. Ud af ingenting kom der pludselig meldinger fra Portugal om, at Arsenal var interesseret i at købe FC Portos unge midtbanekreatør Fabio Vieira. Jovist, der kommer mange lokale og løse rygter gennem et helt transfervindue, men denne gang var det mere end blot det. For der gik ikke længe før transferguruen Fabrizo Romano kunne berette, at Arsenal var i forhandlinger med FC Porto om Fabio Vieira. Nu var historien for alvor offentligt kendt, og der gik ikke mange dage før Arsenal kunne præsentere Fabio Vieira som ny spiller i Arsenal-trøjen.

Hvem?

Selvom navnet Vieira er velkendt og giver gode minder hos Arsenal-fans, så er det nok svært at finde ligheder med Arsenal-legenden Patrick Vieira.

Den unge portugiser fik for alvor sit gennembrud for FC Porto i den netop overstået sæson, hvor klubben suverænt vandt mesterskabet med 91 point. Her var Fabio Vieira en bærende del af FC Portos sprudlende offensiv og var i foråret særdeles instrumental, ja nærmest det offensive omdrejningspunkt.

Selvom Fabio Vieira i dag får prædikatet stortalent, så har han ikke altid haft det. For på trods af, at han var en del af FC Portos ungdomsakademi siden han var otte år gammel, så var det først da han kom op på U18-holdet, at han for alvor fik den opmærksomhed, han fortjente. Som det også sker for så mange andre i både danske og udenlandske fodboldmiljøer, så blev han ofte fravalgt på grund af sin fysiske størrelse, selvom det tekniske talent var utvivlsomt.

På U18-holdet viste han imponerende takter i UEFA Youth League, hvilket gjorde, at han ikke lang tid efter fik en plads på FC Portos B-hold. Kort efter sin 20-års fødselsdag fik han så endelig debut for FC Porto. Den europæiske anerkendelse kom dog først for alvor i forbindelse med U21 EM, hvor Portugal gik hele vejen til finalen. Det var også her, at Arsenals interesse for alvor begyndte at intensivere sig, ifølge sportsmediet The Athletic.     

Sidste sæson var så dér det endelige gennembrud kom med 39 kampe, syv mål og 16 assists. Her var han blandt klubbens bærende offensive kræfter og specielt efter Luiz Diaz’ afgang til Liverpool, blev han måske endda den bærende med 16 målgivende aktioner i ligaens sidste 17 kampe. Mon ikke det er de imponerende præstationer i foråret, der har fået Arsenal til at betale de godt 35 millioner euro for hans signatur.

Hvad?

Så er spørgsmålet så, hvad han er for en spillertype og hvordan han kan passe ind i Artetas Arsenal? Mediet The Athletic beskriver ham som en kreativ midtbanespiller, med en intelligens som en gammel vis mand. Og den beskrivelse er nok ikke helt forkert, når man snakker om Fabio Vieira, for selvom at sammenligningen med landsmanden Bernardo Silva stilistisk er på sin plads, så har han nogle andre kvaliteter, end dem vi ser hos Bernardo Silva.

Kigger man på hvor på banen Fabio Vieira har spillet for FC Porto i den indeværende sæson, så vil man se, at den unge portugiser er en alsidig og fleksibel spillertype.

 class=
Foto: The Athletic

Som billedet viser, så kan Fabio Vieira begå sig på flere positioner. Dog hovedsageligt som offensive midtbane eller helt fremme som angriber, for det meste i et to-mandsangreb. Det man skal bide mærke i, er at han oftest har opereret i det højre halvrum, så han med sin naturlige venstre fod har kunne ageret indvendig playmaker eller kant. Præcis i det område, hvor vi ser Martin Ødegaard orkestrere Arsenals offensiv. Det betyder dog ikke, at de to kun skal kæmpe om samme plads. For mens Martin Ødegaard er knap så fleksibel og alsidig, så har Fabio Vieira vist i sin tid for FC Porto, at han sagtens kan begå sig i venstre halvrum samt ude på kanten. Så mon ikke vi får både Fabio Vieira og Martin Ødegaard at se operere i hver deres halvrum på samme tid i løbet af sæsonen.

Mens Fabio Vieiras åbenlyse styrker ligger i det offensive med bolden, så har han gennem det seneste år forbedret sig markant i det defensive og i spillet uden bold, hvilket The Athletics ’Pizzahjul’ også viser.

 class=
Foto: The Athletic

Her er data sammenlignet og sat efter Premier League standarder ud fra 518 minutter som offensiv midtbane, hvilket jo klart viser Fabio Vieiras styrke i presspillet og det defensive arbejde. Så det er altså ikke kun offensive kvaliteter Arsenal kommer til at nyde godt af med Fabio Vieira.

Spørgsmålet er jo så, om han kan tage dette med over til Premier League. Med sine kun 22 år og flere kampe, er der jo plads og tid til udvikling og tilvænning. Dertil er der det fysiske aspekt, som kan blive en udfordring, og som helt sikkert vil kræve tid og tilvænning.

Talentet er der uomtvisteligt, og Arsenal får sig en alsidig og progressiv playmaker, der kan sætte spillet som Martin Ødegaard og samtidig være fleksibel i sit spil som Bukayo Saka.   

Hvorfor?

Men hvorfor vælger Arsenal at investere på et område, hvor man i forvejen virker til at være fint besat? Se det spørgsmål er der nok flere nuancer i og sandheden er nok, at svaret ikke er helt simpelt. Flere Arsenal-fans vil nok endda stille spørgsmålstegn ved prioriteringen.

Men ser man på Artetas tidligere udtalelser samt hvordan han tidligere har arbejdet med trupsammensætning hos Manchester City, så giver handlen faktisk meget god mening. Tilbage i april udtalte Arteta, at uanset om det hed Champions League eller Europa League efter sommeren, så ville det kræve, at Arsenal skulle have sig en meget større trup. I samme ombæring, fortalte han at optimalt set, så havde man en trup med 22 markspillere og tre målmænd. Skal Arsenal være konkurrencedygtigt i flere turneringer, så kræver det mere kvalitet. Både i startelleveren og dermed også til bredden.

Fabio Vieira kommer til at give Arteta mere bredde i sin trup ift. den spillertype han er. For kigger man nøgternt på det, så har det kun været Martin Ødegaard, der har haft kvaliteterne og er spillertypen, der kan operere som playmaker og sætte vores faser sammen. Med Fabio Vieira får vi nu en mere, som besidder den kvalitet. Emile Smith Rowe kan også sagtens gøre sig på den offensive midtbane, men er på ingen måde samme spillertype som Martin Ødegaard. Emile Smith Rowe er den dynamiske løber, en der driver med bolden og en der altid søger en fremadrettet kombination med sine nærmeste medspillere. Hvorimod Martin Ødegaard er den mere statiske playmaker, der får vores opspil til at flyde i de forskellige faser og fra side til side. Og lige netop den spillertype har vi manglet flere af, for Arsenal har haft det svært, når Martin Ødegaard ikke har været med eller ikke ramt sit niveau.

Så skal man heller ikke undervurdere betydningen af det antal af venstre benede mellemrumsspillere Arsenal er ved at råde over. Det er ingen tilfældighed. Ser man på Manchester City, så råder de eksempelvis over Bernardo Silva, Phil Foden og Riyad Mahrez, som ikke bare er venstre benet, men også virkelig dygtige i mellemrummet. Med Fabio Vieira råder Arsenal nu over Martin Ødegaard, Bukayo Saka og Fabio Vieira. Alle i stand til at operere og sammensætte spillet i små lommer i det smalle mellemrum mellem modstanderens midtbane og forsvar.  

35 millioner euro for en relativt uprøvet ung portugiser med en enkelt god sæson, kan lyde som en kende dyrt, og det er det måske også. Men det er også et billede på, hvor Arsenal står i fødekæden blandt de europæiske topklubber. I Arsenals nuværende position bliver man nogle gange nødt til at betale lidt ekstra ved kassen, hvis man vil have unge spillere med det største potentiale, selvom det ikke er givet, at potentialet bliver indfriet. Køber man dem tidligt, så betaler man en lidt dyrere pris for potentialet, men man slipper så samtidig for at konkurrere med de bedste klubber om spillerens underskrift.

Artetas talent ID og klubbens rekrutteringsstrategier har tidligere vist, at de kan at ramme rigtigt.

Om de har gjort det igen vil tiden vise. Ligesom med Arsenal, så er potentialet tårnhøjt.  

 class=
Foto: Stuart Macfarlane
Indkøbskurv