EUROPAS BEDSTE BETH

Med blandt andre Arsenals Beth Mead på holdkortet blev England den 31. juli europamestre i kvindefodbold. Vi zoomer i denne artikel ind på Mead, og forsøger at blive klogere på hendes rejse til den absolutte top i den kvindelige fodboldverden. 

Af Pelle Kirchner

Du har måske hørt om, at England vandt EM i kvindefodbold for en måned siden. Du har måske også hørt om, at flere spillere fra Arsenal var repræsenteret på holdet. Måske har du ovenikøbet også hørt om, at Arsenals Beth Mead blev turneringens bedste spiller med hele seks mål og fem assists på kun 450 minutter spilletid.

MEN… vidste du også, at Teesside University i Middlesbrough, tæt på hendes hjemby, i februar lancerede en linje opkaldt efter netop Beth Mead? Dét og meget mere kommer vi nærmere ind på i dette portræt om den 27-årige europamester fra Arsenal.

Spillede med drengene som 6-årig

Beth Mead voksede op med en bold mellem fødderne ved New Yorkshire i en mindre landsby ved navn Hinderwell. Hun beskriver selv landsbyen som ”midt ude i ingenting”. Og måske var det derfor, at hun ikke havde andet at give sig til end at spille fodbold? Hvem ved?

Allerede som 6-årig fandt hun hvert fald ud af, at det var sjovt at spille fodbold. Hun havde meget energi som barn, og derfor tog hendes mor hende med til ”Saturday morning football” på en lille vej i Hinderwell.

”Jeg havde rigtig meget energi som barn, så derfor ville min mor have, at jeg skulle bruge noget af den energi. Hun kørte mig til lørdagsfodbold på en lille landsbyvej i Hinderwell. Det var drevet af en frivillig gut” – Beth Mead

Interessen for fodbold blandt piger var desværre ikke særlig stor på det tidspunkt. Faktisk var der intet pigefodboldhold på hendes folkeskole Oakridge Primary School. Så hvad gør man så? Man spiller da bare med på drengenes hold som den eneste pige.

Men selvom der ikke var pigehold på skolen, lykkedes det alligevel for Beth Mead at tilslutte sig et pigehold udenfor skolen, der hed California Girls FC. Her spillede hun fra hun var 6 år gammel til hun var 10 år gammel.

Uvurderlig støtte fra mor

Fodboldkampene med drengene i skolegården hjalp hende til at blive en bedre fodboldspiller, og allerede som 10-årig tilsluttede hun sig Middlesbrough FC’s akademi, Centre of Excellence. Problemet var bare at akademiet lå 45 minutters kørsel væk, og der var træning to gange om ugen. Så 45 minutter frem, 45 minutter tilbage. To gange om ugen. Det er 3 timers kørsel om ugen. Hvordan løser man det?

Det klarer mor. Hun tager et ekstra job ved siden af sit fuldtidsjob for at få råd til benzin, og så kører hun dig frem og tilbage to gange om ugen.

Beth Mead er da også fuld af taknemmelighed for sine forældres støtte, og har efterfølgende takket dem mange gange for at være nået dertil, hvor hun er i dag. For hvem ved om Beth Mead nogensinde havde blevet topscorer til en EM-slutrunde, hvis ikke det havde været for hendes mors fantastiske støtte? Det havde hun formentligt ikke.

Professionel i Sunderland

Som 16-årig skrev hun sin første fuldtidsprofessionelle kontrakt, da hun skiftede til Sunderland, der lå i den næstbedste engelske række. I sin første sæson scorede hun 23 mål på 23 kampe i FA Womens Premier League. I den sæson vandt Sunderland både ligaturneringen og cupturneringen for første gang nogensinde – takket være topscorer Beth Mead.

 class=
Foto: Stuart Macfarlane

Selvom fodbold nu var en levevej for den unge Beth Mead, valgte hun alligevel at kombinere sport med uddannelse, da hun færdiggjorde sin uddannelse på Teesside University.

Et universitet, der nu har lavet en linje opkaldt efter hende. Linjen hedder Beth Mead Scholarship, og er for unge mennesker, der har ambitioner om at gøre fodbold til en levevej, mens de studerer en uddannelse. Linjen blev lanceret i februar i år, og studerende modtager 1.200 pund i stipendium, svarende til lidt over 10.000 kroner. De studerende på linjen har mulighed for samtaler med sportspsykologer, fysisk træning og kostplan, og de modtager ligeledes medlemskab til fitnesscenter samt sportsuniformer. I løbet af scholarshippet er der også en personlig samtale med selveste Beth Mead, der giver gode råd og tricks til studerende.

Skifte til Arsenal og debut på landsholdet

Efter fem år i Sunderland skifter Beth Mead i 2017 til Arsenal. I Arsenal bliver hun omskolet til kantspiller, selvom hun indtil videre i sin karriere kun har spillet som angriber. Arsenal havde nemlig samme år købt den hollandske verdensklasseangriber Vivianne Miedema, og hun var tiltænkt pladsen som angriber.

I starten var Beth Mead ikke helt tilfreds med at skulle spille ude på kanten, da hun hele sit liv havde været fuldblodsangriber, men hun vænnede sig hurtigt til tilværelsen på kanten, og hun begyndte hurtigt at kunne lide netop denne rolle

”Jeg havde altid spillet som 9’er. Lige indtil jeg skiftede til Arsenal. Så jeg var lidt irriteret over, at jeg ikke skulle spille angriber her, da jeg så det som min bedste position. Men nu nyder jeg virkelig at spille ude på kanten. Jeg føler mig mere involveret, og jeg kan sætte mine holdkammerater bedre op” – Beth Mead

Men Beth Mead havde bestemt ikke glemt, hvor målet stod, bare fordi hun var blevet omskolet fra angriber til kantspiller. I sin første sæson i Arsenal blev hun delt topscorer i klubben med otte mål.

Hun byggede hurtigt flere elementer på sit spil. Heriblandt evnen til at sætte sine holdkammerater op. Allerede i sin anden sæson i Arsenal slog hun rekorden for flest assists nogensinde på en enkelt sæson i den bedste engelske række, da hun assisterede hele 12 mål i løbet af sæsonen.

Det gik da heller ikke ubemærket hen, og i 2018 fik hun debut for Englands A-landshold. Her er det siden hen blevet til 44 kampe med 28 mål til følge. Heriblandt et europamesterskab og en topscorertitel ved en EM-slutrunde.

I 2019 skrev hun en ny lang aftale med Arsenal, og i den netop overståede sæson vandt hun prisen som årets spiller i Arsenal.

Beth Mead har altså mildest talt slået sit navn fast i fodboldverdenen, og er en af verdens absolut bedste kvindelige fodboldspillere i øjeblikket.

Indkøbskurv