Raya eller Ramsdale – Hvem er førstekeeper i Arsenal?

Aaron Ramsdale beviste for alvor sit værd i sidste sæson, hvor han var at finde på Premier Leagues team of the year. Han leverede den ene feberredning efter den anden, der førte Arsenal til gruppespillet i Champions League. Men får han overhovedet lov til at høste frugterne af det?

Af Pelle Kirchner

Mange Arsenal-fans rynkede på næsen, da det kom frem, at Mikel Arteta havde hentet en keeper i Sheffield United, der havde en uheldig historik med at rykke ned, hvor end han var. Skulle han løse vores problemer? Og hvorfor havde vi betalt mere end 200 millioner kroner for ham?

Spørgsmålene var mange, og det samme var desværre de hadefulde beskeder i nyindkøbets indbakke på diverse sociale medier. Kritikken var med andre ord ikke til at tage fejl af.

Men Aaron Ramsdale lod sig ikke gå på, og valgte i stedet at lade præstationerne på banen tale. I løbet af ingen tid fik han vendt situationen på hovedet. Fra at få hadebeskeder i indbakken til at blive fanfavorit på Emirates Stadium.

Det gik desværre udover Bernd Leno, der blev henvist til en klar reserverolle på bænken i Arsenal. Tyskeren kunne hurtigt se, at der var lang vej til spilletid, sådan som det nye førstevalg præsterede, og valgte kløgtigt nok at skifte til Fulham.

Arsenal vandt, vandt og vandt, som sæsonen skred frem. Og det var i høj grad på grund af en storspillende Aaron Ramsdale, der befandt sig i sit helt rette element. Han stod med en tydelig selvtillid, han viste karakter og personlighed, og det kunne man se på præstationerne, der bare blev bedre og bedre.

Takket være Ramsdale kvalificerede Mikel Arteta og Arsenal sig derfor for første gang i mere end seks år til gruppespillet i Champions League. Det gjorde man altså efter en flot andenplads, og efter en sæson, hvor den 23-årige keeper lod sig kåre som rækkens bedste målmand.

Ny konkurrent kommer lurende

Alt var fryd og gammen for den tidligere Sheffield United-målmand, der tilmed også lignede Englands nye førstevalg på keeperpositionen. Det var det egentlig også, da man hentede David Raya ind fra Brentford.

Den 28-årige spanier havde i de foregående sæsoner vist, at han også hørte til i den bedre halvdel af keepere i Premier League. Han havde stået på et niveau, der berettigede ham til at spille på en højere hylde end Brentford, hvorfor skiftet til Arsenal gav mening.

Med købet af Raya havde Mikel Arteta jo hentet en rigtig solid reservekeeper til Arsenal. Det troede man i hvert fald.

Det troede man lige indtil den 17.september, hvor det noget overraskende var David Raya, der var foretrukket mellem stængerne til en svær udebanekamp mod Everton.

Spekulationerne begyndte i det små. Hvad betød det? Havde David Raya virkelig slået Ramsdale af? Nej, det kunne ikke passe. Det måtte være fordi, at den engelske landsholdskeeper kunne få sig et hvil inden midtugens store kamp i Champions League mod PSV allerede tre dage senere.  

David Raya debuterede på Goodison Park med et clean sheet, da Arsenal hentede en 1-0 sejr med hjem til det nordlige London. Og selvom det er den perfekte start for en keeper at holde rent bur på sin debut, så siger det alligevel ikke alverden.

Den tidligere Brentford-keeper fik knapt nok beskidte handsker, og noterede sig blot for en enkelt redning, men selv den kunne min 80-årige farmor have taget. Og hun har altså ingen målmandserfaring.

Så blev det onsdag. Arsenal skulle op imod PSV. Første gang i mere end seks år, at Emirates Stadium var lokation for en kamp i Champions Leagues gruppespil. Et gruppespil, som Aaron Ramsdale i høj grad havde været med til at sikre.

Men der var ingen Ramsdale at spotte blandt de startende elleve. Nok engang var han henvist til bænken, nok engang var Raya foretrukket, og nok engang holdt han et clean sheet. Denne gang på en – om muligt – endnu billigere bekostning, da PSV ikke fik et ben til jorden og tabte med 4-0.

Hvem er bedst?

Det har for alvor rejst spørgsmålet. Hvem er egentlig førstekeeper i Arsenal i skrivende stund? Og hvem er egentlig bedst? Første spørgsmål bliver vi meget klogere på, på søndag, når bysbørnene fra Tottenham kommer på besøg i sæsonens største kamp. I sådan et opgør stiller man med sin stærkeste opstilling, og mit bud er at David Raya står mod Tottenham.  

Det næste spørgsmål er noget mere kompliceret. Fordi hvem ER egentlig bedst?

Jeg er jo personligt af den overbevisning, at Aaron Ramsdale på ingen måder har spillet sig af holdet. Bevares, han havde et mindre formdyk hen mod slutningen af sidste sæson, men det var også rart at se, at der var noget menneskeligt over ham.

Han blev jo trods alt kåret til Premier Leagues bedste keeper i en sæson, hvor også David Raya stod i ligaen. Desuden mener jeg ikke, at man kan være ”bekendt”, at droppe en keeper til et længeventet og stort gruppespil i Champions League, når selvsamme keeper er en stor del af forklaringen til, at man overhovedet er havnet der.

Så ved jeg godt, at man ikke spiller med sociale McDonalds-cup-regler, hvor alle skal spille lige meget. Og så alligevel. Arteta har for nyligt åbnet op for, at han ikke er bange for at skifte keeper under kampene, så hvis der bliver foretaget et umotiveret keeperskifte efter en times spil, så er vi altså forberedt.

Men Ramsdale har ikke spillet sig af, Raya har ikke spillet sig på (endnu), og det er i høj grad på grund af netop Ramsdale, at vi kan nyde godt af at se vores hold spille om tirsdagen eller om onsdagen igen.

Der er altså ikke nogen tvivl om, at jeg synes, at Aaron Ramsdale skal være førstekeeper i Arsenal, om end jeg vedkender, at David Raya er en rigtig god keeper. Og så længe han står, så er det ham, jeg giver min support til.

Nå jo, hvem er egentlig bedst? Det var der, vi kom fra. Hvis jeg skal tale spanierens sag, så er han en bedre keeper med fødderne, som jo er en central del af Mikel Artetas spillefilosofi. At have en keeper, der er god med fødderne, og som kan bygge den op fra bunden.

David Raya udviser måske også en større ro i form af sin attitude. Ramsdale kan til tider godt virke flagrende, måske en anelse febrilsk, lidt som vi kender det fra Jordan Pickford. Bare ikke lige så slemt. Heldigvis.

Aaron Ramsdale er bedre på stregen, og har vist det ved flere lejligheder. Stærkest i hukommelsen står en redning fra James Maddison mod Leicester. Hele King Power Stadium havde allerede hænderne i vejret, da bolden nærmest var utagelig. Det var Arsenal-keeperen ikke enig i, og han fik på mirakuløs vis hånden bolden, der ellers havde udsigt til at fjerne spindelvævet i hjørnet.

Jeg synes også, at han har et højere bundniveau. Ramsdale har færre dårlige kampe end Raya har, om end han også laver sine fejl i ny og næ. Der er bare langt mellem koksene, og som udgangspunkt føler jeg mig faktisk ret sikker på at have Ramsdale mellem stængerne.

Det er altså svært at pege på en keeper, der er bedre end den anden, da det er to meget forskellige keepertyper. Men lige nu virker det til, at Arteta hælder til David Raya grundet hans kompetencer i opspillet, der fylder så meget for den spanske manager.

Hvad så nu Ramsdale?

Det er klart, at en keeper af Ramsdales kaliber ikke kan lade sig nøjes med at være reservekeeper noget som helst sted. Og heller ikke i Arsenal. Derfor har der allerede nu været spekulationer, der sender ham til både Bayern München og Chelsea. Det virker dog liiiige forhastet nok, og lad os nu lige se, hvordan situationen ser ud om et par uger.

Omvendt har David Raya nu været inde og snuse til kagedåsen, og kan han så holde fingrene væk, når først han har smagt på de søde sager? Han er også blevet 28 år, så det er ikke fordi, at han er noget talent længere. Han er også et sted i karrieren, hvor der skal spilletid på bordet.

I en drømmeverden, så sørger vi for at holde begge keepere glade i holdets tjeneste, og sørger for at holde på dem begge. Så har vi virkelig en stærk målmandsduo, der kan give hinanden benhård konkurrence, og måske kan deles lidt om spilletiden, alt afhængigt af, om det er FA Cup, Carabao Cup, Champions League eller Premier League.

Men kan vi holde begge keepere glade i klubben, eller går det udover den ene, der må forlade os? I det tilfælde, så peger pilene på Aaron Ramsdale, da man lige har hentet David Raya, og det tilmed virker til, at det lige nu er ham, der har fat i den lange ende. Det ville bare være en ærgerlig historie for så vellidt og god en keeper, der fortjener meget mere med Arsenal.

Indkøbskurv