ELNENY GIVER STAFETTEN VIDERE TIL SIG SELV

Den utrættelige Mohamed Elneny har endnu engang bevist sit værd for Mikel Artetas hen mod slutningen af den netop afsluttede sæson. Selvom Elneny til tider kan gå under radaren, har Arteta netop anerkendt den hårdtarbejdende egypter med en ny kontrakt. Også fordi spanieren ved, at Arsenals længst værende spiller er mere end de ekstra meter på en fodboldbane.

147 kampe på Arsenals førstehold fordelt over seks år. Det er kun Granit Xhaka og Alexandre Lacazette, der har spillet flere førsteholdskampe for klubben i den aktuelle trup. En statistik, der kun bliver mere imponerende af at Mohamed Elneny i hovedparten af de seks år har haft en rolle som reserve. Egypteren har nemlig været en ikke-benyttet reserve på bænken, eller været helt udeladt af kamptruppen i 116 ud af 199 mulige ligakampe for Arsenals førstehold. Det vidner om en usædvanlig loyalitet i en ellers meget omskiftelig og pengedrevet moderne fodboldverden.

Tidligere på ugen satte Mohamed Elneny sågar sin signatur på en et-årig kontraktforlængelse med Arsenal, og i den forbindelse udtalte han i et officielt interview til Arsenal.com, at han håber at slutte sin karriere i Arsenal. Loyaliteten til klubben virker til at vare for evigt.

Foruden egypterens prisværdige loyalitet er det også værd at nævne hans stamina og arbejdsraseri, der gør ham til en vigtig, men overset del af Mikel Artetas mandskab. Elneny er en spiller, der aldrig brokker sig, altid gør hvad han bliver bedt om og altid yder sit absolut ypperste i holdets tjeneste. Den slags spillere er uundværlige for ethvert fodboldhold.

Uvurderlig breddespiller

Allerede inden du begynder at læse videre, vil jeg advare mod begrebet ”breddespiller”, da det typisk bliver forstået som noget negativt og ligegyldigt. I denne sammenhæng skal forstås som det stikmodsatte, nemlig noget uvurderligt og prisværdigt for truppen.

For nej – Mohamed Elneny er næppe første mand på holdkortet, og bliver det nok aldrig, men han er stadig en kæmpe velsignelse for Arteta at have i truppen. Det er han af mange grunde. Som nævnt tidligere er han først og fremmest en usædvanlig loyal og hårdtarbejdende spiller, hvilket kommer til udtryk på mange måder. Han er en af de spillere, der ikke ser sig for fin til en bænkplads, og brokker sig over det. Han accepterer reserverollen, men arbejder stadig maksimalt for at sluge al den spilletid til sig som overhovedet mulig. Sådan har det stort set været siden han blev hentet tilbage i 2016.

 class=
Elneny flankeret af sin familie til hans kontraktforlængelse. Foto:Arsenal.com

Når han endelig får chancen, så er han nærmest uden undtagelser den mest arbejdsomme og løbevillige spiller på grønsværen. Han løber de rigtige meter, han positioner sig rigtig flot, og han er vedholdende og aggressiv uden bolden, hvilket gør ham til en evigt irriterende spiller for modstanderen, da man aldrig kan slippe af med ham.

Netop presspillet er der et skoleeksempel på fra sejren mod Manchester United i november 2020. Mohamed Elneny har fået chancen fra start. Vi er i det 91. spilleminut og Arsenal fører 1-0 på Old Trafford. Elneny har tilbagelagt flest kilometer af alle spillere på banen og må formodes at være udkørt. Manchester United er på bolden. Alligevel jagter han intensivt og aggressivt bolden fra spiller til spiller i cirka 20 sekunder, indtil han til sidst stresser Victor Lindelöf så meget, at han dribler bolden ud over sidelinjen. Mikel Arteta rejser sig op fra bænken, klapper i sine hænder og honorerer Elnenys arbejdsraseri. Arsenal ender med at holde føringen og køre 1-0-sejren hjem på ren og skær arbejdsindsats fra Elneny og co.

”ELNENY ONLY SCORES BANGERS”

Og det er ikke kun uden bolden, at Elneny tilbyder noget unikt til Artetas mandskab. Det er i allerhøjeste grad også med bolden. Han er nemlig ligeledes sikker og kølig på bolden. Senest fik han alle 90 minutter i sæsonens sidste kamp mod Everton, hvor han ramte imponerende 97 % af alle sine afleveringer. Det var mest af alle spillere på banen. Elneny er generelt garant for en sikker pasningsfod, så skal man holde på bolden i stressede situationer, så er han manden man skal bringe i spil.

Også fra distancen er Elneny et yderst stærkt es at have på hånden. Elneny har scoret fem mål for Arsenal, hvoraf fire af dem har været langskud ude foran feltet. Det ene mål overgår det andet.

Mohamed Elneny har altså mange ting at byde på i sit repertoire. Han er alt fra en fremragende presspiller til en pasningssikker boldfordeler, og så ved han bedre end de fleste, hvordan man rammer en bold fra distancen. Nu skal det ikke lyde som om Mohamed Elneny bliver den næste vinder af Ballon D´or, men han er en dygtig spiller og en vigtig del af Artetas planer, også selvom han går lidt under radaren, og ikke altid er den mest iøjnefaldende spiller på holdkortet. Elneny er nemlig en alsidig spiller med mange ting at byde på.

Indkøbskurv