EDDIE NKETIAH – ARSENALS ‘FOX IN THE BOX’

20-årige Eddie Nketiah er efter et lejeophold i Leeds tilbage i Arsenal-trøjen, hvor Mikel Arteta inden Corona-pausen viste, at han tror på den unge englænder. En startplads i alle de seneste tre kampe i Premier League til fordel for blandt andet Alexandre Lacazette er et tegn på, at der er store ting i vente for den tidligere akademistjerne. Vi ser nærmere på, hvilken forskel, Eddie har leveret. 

Eddie Nketiah kom på de flestes læber, da han som 18-årig kom ind i en kamp i Carabao-cuppen mod Norwich. Efter 15 sekunder på banen dukkede han op ved bagerste stolpe, satte en lang tå på bolden og udlignede til 1-1. I den forlængede spilletid garnede han igen efter et hjørnespark, hvor han hoppede højest. 2-1 og videre avancement i den lille pokalturnering, som vi den sæson skulle nå til finalen i. 

Eddie Nketiah har siden da været omkring Arsenals førstehold uden dog at være i blandt de foretrukne under først Arsene Wenger og senere Unai Emery. Arsenal sendte derfor den talentfulde englænder på leje i Leeds. Nketiah dog blev i januar trukket hjem fra sit lejeophold, da han ikke fik nok spilletid under Bielsa i Nordengland. Rygterne gik på, at han på ny skulle lejes ud, men hårdt arbejde på London Colney overbeviste Arteta, at han  kunne blive brugbar for Arsenal. I februar i år trak Nketiah overskrifter, da Mikel Arteta valgte ham på toppen frem for den vanlige spydspids Alexandre Lacazette. 

Fox in the box 

Målnæsen på den 20-årig fejler intet. Nketiah hører hjemme i straffesparksfeltet. I Premier League i denne sæson har han ikke haft en afslutning uden for feltet, men til gengæld har han 2.6 aflsutninger indefor feltet per 90. minut. Det har resulteret i et mål mod Everton, hvor han satte en kølig inderside på Sakas indlæg. 

Tæller man både tiden i Leeds, på landsholdet og Arsenal med har Nketiah i denne sæson fået nettet til at blafre 18 gange. Alle mål er scoret inde i boksen. 

Det vidner om, at Nketiahs positioneringsevne er i særklasse, når størstedelen af hans mål er scoret med første berøring. Den unge englænder ved, hvor han skal være. Hans tidligere holdkammerat fra Leeds og tidliger Arsenal-ungdomsspiller, Luke Ayling, spår Nketiah en stor fremtid efter at have spillet med ham i et halvt år. 

“Han er en rigtig god spiller. Han kan score en masse mål. Han har bare et naturligt instinkt til at være på det rette sted på det rigtige tidspunkt,” siger Luke Ayling, der også har haft sin fodboldopvækst på Hale End. 

Nketiah eller Lacazette? 

De tre seneste kampe i Premier League før Corona-pausen var det Nketiah, der var at finde i startopstillingen for The Gunners. Lacazette var sendt på bænken efter, at han ikke havde haft tur i den i 2020. Det giver en anden dimension til vores spil, når Nketiah ligger i dybden og finder pladsen i feltet, men han har også sine begrænsninger, som kom til udtryk i den seneste kamp mod West Ham. Nketiah startede på banen, men mod et dybt stående West Ham forsvar havde han svært ved at finde pladsen. Lacazette er bedre til at deltage i det opbyggende spil, mens Nketiah er bedst ved at være klar i feltet. 

I denne sæson har Lacazette lavet i gennemsnit 18,4 afleveringer per kamp, mens Nketiah ligger på 7,2 i gennemsnit i denne sæson – både for Leeds og Arsenal. I sine fem kampe for Arsenal ligger han på 11,4 per kamp. I nøgleafleveringerne ligger Lacazette også over Nketiah. Lacazette snitter én nøgleaflevering per kamp i denne sæson, hvorimod Nketiah har lavet 0,3 per kamp. 

Lacazette vil hellere indgå i det opbyggende spil, og det kan have sine fordele mod et lavt stående forsvar, som det var tilfældet mod West Ham. Franskmanden kom ind efter en time og scorede kampens eneste mål. Med 20.4 berøringer per kamp i denne sæson for Arsenal slår det igen fast, at Nketiah finder sig til rette i feltet. Lacazette har i denne sæson 31,3 berøringer per kamp. 

Nketiah har en lys fremtid foran sig 

Tallene har det forbehold, at Nketiah kun har deltaget i 5 Premier League kampe denne sæson, hvor to af dem er som indskifter. Vores unge englænder kan noget, som man angribere bruger hele karrieren på at mestre: Han ved, hvor han skal stå for at score mål. 

Nketiah ligger oftest på linje med modstanderens forsvar, som skaber mere plads for folk som Özil på midtbanen. Herfra kan midtbanen enten dirigere bolden ud til Saka eller Pepe på kanterne eller lægge den dybt til Nketiah.

Uanset om det er den garvede franskmand eller den unge englænder, der er på toppen, så er de begge garante for at få bolden i målet. Det klæder Arsenal at kunne tilpasse deres angrebsspil til modstanderen. Med målnæsen, flair og en opvækst på Hale End ligner Nketiah den næste store angriber for Arsenal.

Eddie Nketiah
Eddie Nketiah fejrer sit mål mod Portsmouth i FA Cup´en / Foto: Stuart Macfarlane
Indkøbskurv