DET BEDSTE FOR ÅRET DER GIK

Inden duften af krudt fylder vores næseborer, leverer vi tre kåringer for at mindes Arsenals fantastiske år 2022.  

Af Mads Adam Wegener

Vi har vænnet os til at smække med dørene. Vi vil glemme alt, hvad der er sket de foregående måneder. På trods af et par FA Cup-triumfer her og der har der altid været grund til for Arsenals fans at begrave det forgangene fodboldår så godt og grundigt. Mod slutningen af 2021 ville vores daværende anfører Pierre-Emerick Aubameyang gerne have os til at komme videre. Andre år har det været resultaterne. Men i år virker det til at være ret så anderledes.

Arsenal har haft et fantastisk år 2022, der, på trods af manglende trofæer, har budt på stor fremgang på holdet og stemningen blandt fansene. Derfor er det også glædeligt at kigge tilbage på året der gik i Nordlondon, hvilket vi gør ved at overlevere tre kåringer til personer og momenter, vi vil huske Arsenals 2022 for.

Årets største spillermæssige udvikling: Granit Xhaka

Det er nok kun de mest stædige, mest perfide og skyttegravsbefæstede Arsenal-fans, der stadig mener, at Granit Xhaka er en dårlig spiller at have på holdkortet i Arsenal. Schweizeren har siden sine pragtpræstationer i løbet af EM-sommeren 2021 været en anden spiller for Mikel Artetas mandskab og er om nogen en af de spillere, der har trukket Arsenal op på et nyt niveau. Han høster større bidrag, end han gjorde tidligere på baggrund af hans forhøjede antal af mål og assists. Men det er alt det, han gør for at få sine medspillere til at blive bedre, der bør kaste de største roser af sig.  

Diskret men sikkert er han både med til at gøre defensiven mere solid og offensiven mere uforudselig, hvilket ikke mindst skyldes schweizeren enorme spilintelligens.

Tag sidste kamp mod West Ham, hvor Arsenal udligner til 1-1 ved Bukayo Saka. Det kan se ud som en tilfældighed, når Xhaka forsøger at løbe dybt i den sekvens, der fører frem til målet. Det vil næppe være det svar, du får ud af Arsenals trænerstab eller Xhaka selv. Han er med til at åbne rummene for hans hold, og det gør ham til den spiller i Arsenal-truppen, som har udviklet sig allermest i 2022.

 class=

Årets kamp: Chelsea – Arsenal 2-4, april 2022

Fodboldkampe kan bedømmes ud fra mange forskellige parametre, men underholdningsværdien vil altid være en af de tungeste for de fleste fodboldfans. Hverken Arsenal eller Chelsea havde styr på den fodboldkamp, de selv tog del i, en forårsaften i april, men Arsenal trak det længste strå og vandt i en af de mest pulserende kampe, Arsenal har taget del i over flere sæsoner. Samtidig vandt på udebane over en af sine store rivaler, hvilket Arsenal i rigtig mange år har haft svært ved at lykkes med. Tilmed var det ikonisk at se Bukayo Saka gå op til straffesparkspletten og score, ovenpå alt, hvad englænderen havde været igennem i forbindelse med EM-finalen.  

Årets mål: Martin Ødegaard v Watford, marts 2022

Arsenal har forkælet os med gode mål i løbet af hele året, og det skyldes særligt én særlig spiller. Kun lige fyldt 24 år og både anfører for klub – og landshold.

Martin Ødegaard kan sende en aflevering afsted i alle 360 grader af en cirkel, hvilket han særligt fik bevist i udebanekampen mod Watford i marts. Gode vendinger, løb i dybden og intelligent kombinationsspil med Bukayo Saka endte til sidst med, at nordmanden kunne sætte kronen på værket med en nærmest nonchalant afslutning i det lange hjørne. Sublimt.

Og det bedste af det hele er, at han beviser det kamp for kamp. Da han først kom til Arsenal på leje i vinteren 2021 lå hans værdi på Transfermarkt på 40 millioner euro. I dag står han til 60. Fans af både Arsenal og rivaliserende klubber vil dog nok mene, at nordmandens prisskilt er et helt andet. Det har dog ikke den store betydning, for væk – det skal han ikke.

Indkøbskurv