DENGANG I EUROPA: ÖZILS LEGESTUE

For første gang siden 1994-1995 sæsonen, spiller Arsenal ikke med i et europæisk gruppespil. Udsigten til at undvære kampdage mellem tirsdag og torsdag har resulteret i et øget fokus på Premier League og de hjemlige cupturneringer. Det er nemt at huske tilbage på de store Champions League aftener som sejren over Barcelona i 2011, eller Thierry Henrys mål på Bernabeu i 2006. Dog er der også blevet spillet kampe, der måske er gået i glemmebogen.

Tilbage i 2016-2017 sæsonen spillede Arsenal sidst med i det fineste europæiske selskab , Champions League. På daværende tidspunkt var forventninger høje. Sæsonen forinden havde Arsenal netop sluttet på andenpladsen I Premier League og med Mesut Özil og Alexis Sanchez i storform, skulle Arsenal forsøge at avancere længere ottendedelsfinalen. I fjerde runde af Champions League gruppespillet ventede bulgarske Ludogorets den 1. november 2016. 14 dage forinden havde Arsenal sikret en storsejr over netop samme hold på Erimates Stadium, hvor der blev uddelt tenniscifre, 6-0. Der var kamp mod Paris Saint-Germain om at slutte på førstepladsen i gruppen, og dermed sikre en potentiel bedre lodtrækning til kampene efter nytår. Arsenal havde dengang ikke sluttet på førstepladsen i gruppespillet i Champions League siden 2011-2012-sæsonen.

Kampen mod Ludogorets startede på ingen måde godt for Arsenal. To hurtige mål inden for det første kvarter af Ludogorets satte Arsenal gevaldigt under pres. Samme aften sikrede PSG en vigtig sejr over Basel, og derfor var en sejr altafgørende for Arsenal. Heldigvis svarede Arsenal hurtigt igen, og efter 20 minutter stod Granit Xhaka helt fri i feltet efter et godt indlæg fra Mesut Özil, og reducerede til 1-2. Den hårde stemning på det østeuropæiske stadion, Vasil Levsky National Stadium med dertilhørende atletikbane gjorde det vanskeligt for Arsenal at komme ind i gode perioder i kampen. Arsenals målmand, David Ospina leverede igennem kampen nogle vigtige redninger, der sikrede muligheden for et comeback. I slutningen af første halvleg sendte Aaron Ramsey en tværgående bold ind i feltet, som Olivier Giroud på ren signaturvis headede over Ludogrets’ målmand og udligner dermed til 2-2.

class=
Giroud scorer til 2-2. Foto: Arsenal.com

Mesuts Menneskeslalom

Det lignede længe, at Arsenal skulle rejse hjem fra Bulgarien med et enkelt point og dermed tabe terræn i gruppen mod PSG. Men i kampens døende minutter får Ludogorets lagt et højt pres på Arsenal hvorefter Mohamed Elneny erobrede bolden og med et skarpt overblik sendte bolden over Ludogorets’ forsvarskæde mod Mesut Özil. Herefter blev der scoret måske en af de flottest Arsenal mål gennem tiderne.

Mesut Özil tog en elegant første berøring med nogle meter ned til de nærmeste forsvarsspillere, hvorefter han læggede bolden op over målmanden, der i desperat forsøg løb ud af feltet. Mesut Özil lavede derefter en verdensklasse kropsfinte og satte dermed den første forsvarsspiller, der på det tidspunkt er nået retur. Efterfølgende lavede den tyske tekniker en skudfinte, der er veludført til perfektion, at den snyder både den anden tilbagevendende forsvarsspiller plus den første forsvarspiller, der allerede ligger i græsset. Et sublimt mål, der sikrede Arsenal sejren med 2-3 og en førsteplads i gruppen efter fjerde spillerunde.

Kampen mod Ludogorets står tilbage som det sidste højdepunkt i Champions League for Arsenals vedkommende. Førstepladsen blev sikret og avancement til ottendedelsfinalen blev ironisk nok et møde med Bayern München, der sammenlagt vandt 10-2. Det er derfor vigtigt at huske tilbage på nogle af de mindre kampe, der stadig havde en stor betydning. Det er følesen i øjeblikket, man ikke skal glemme. Førstepladsen i gruppespillet i Champions League, et comeback fra en 0-2 chokstart og en Mesut Özil, der viste hvilken verdensklasse spiller, han var i topform. Øjeblikke vi ikke må glemme.