DEN BERYGTEDE DEFENSIV

I de sidste timer af det berygtede transfervindue nåede Arsenal at lande to defensive nyindkøb. Kieran Tierney har været lidt af en saga og tog sin begyndelse i transfervinduets åbning, den anden I form af David Luiz kom pludselig som et lyn fra en klar himmel, kort før lukketid. Men hvem er det egentlig vi har købt?

I Tierney får Arsenal en solid venstre back af den “gamle” britiske skole. Det er den defensive orientering og mand-mod-mand duellerne, der er spidskompetencerne. Den kun 22-årige Tierney har de sidste par år huseret på Celtics venstreback, hvor han har fanget både klubber og mediers søgelys med sin store arbejdsradius og kontante stil. Noget, der også har gjort, at han det seneste år har holdt Andrew Robertson fra Liverpool, ude af startelleveren på det skotske landshold, trods at sidstnævnte havde sit livs sæson sidste år.

Den aldrende Luiz er til gengæld en helt anden historie. Med Champions League-medalje, mesterskaber og pokalsejre har Luiz ikke mindre en 17 titler i rygsækken, og er ydermere noteret for 56 landskampe for Brasilien. Men Luiz’s all-in stil har mere end en gang gjort ham til skurken, og har både betaget og frustreret både PSG – og Chelsea fans. Men Luiz er mere end flot hår og vilde tacklinger. Udover at være en en vellidt og respekteret karakter i alle omklædningsrum han befinder sig i, er han måske også en af verdens bedste midterforsvarer med bolden. Luiz har et drøn af et venstre ben og kan både sparke frispark udefra og slå lange afleveringer med det. Men han er også en udemærket dribler, og har ofte vist sin fine teknik frem ved at drible sig igennem høje pres med få fikse træk.

Hvad betyder det så for Arsenals defensiv?

Vi må vente lidt med at se den fulde effekt af de to signings, da Tierney er skadet, mens Luiz muligvis skal ses an i forhold til et samarbejde med Calum Chambers eller Sokratis.

Der er dog ingen tvivl om, at Tierney er købt, så vi i langt højere grad kan spille med den firebackkæde, som er Emerys favorit. Det vil give en defensiv stabilitet, fordi vi som udgangspunkt forsvarer med fire mand, og ikke kun med tre, som det tit har været tilfældet, når Kolasinac har spillet. Det giver også den forsvarende midtbanespiller muligheden for at blive mere fokuseret omkring den centrale del af banen og følge modstandere, der tager løb derfra. Og så vil det i langt højere grad frigøre vores venstre wing/angriber til at fokusere mere på det offensive end det defensive.

Luiz er en en-til-en erstatning for Koscielny, og skulle gerne overtage taktstokken fra den tidligere kaptajn, ved at give noget ro, erfaring og stabilitet hos de bagerste to. Udover det er hans evner til at spille og drible bolden ud af forsvaret, bestemt også en af de vindende kvaliteter. Sidste sæson kolliderede vores insisteren på at spille den ud bagfra, og vores manglende bold færdigheder bagerst, i adskillige kampe. Og det førte ofte til at vi bragte os selv i pressede situationer, der uden tvivl var en faktor I, at vi lukkede 51 mål ind.

Men er det så nok?

Der er ingen tvivl om at Arsenal fans havde våde drømme om at købe en central styrmand a la en ung Chiellini eller Ramos. Men som vi alle ved, så hænger den slags spillere ikke på træerne. Men vi har fået adresseret, de problemer der har være, både i forhold til individuel kvalitet såvel som til det taktiske setup.

Om det er nok må sæsonen vise, men at få Tierney ind og erstattet Koscielny med Luiz kan man umuligt påstå, at vi står svagere, end vi gjorde ved starten af sidste sæson. Vi har fået styrket vores venstreback, hvor vi måtte lave nogle sære ‘make-do’ løsninger sidste år, og med både Chambers, Sokratis, Holding og Luiz, og potentielt Monreal, til de to centrale forsvarspladser, burde vi kunne holde den fejplagede Shkodran Mustafi ude af holdet, hvis ikke han allerede er at finde på en anden adresse ved udgangen af denne måned.

Indkøbskurv