DAVID LUIZ: HÅRET DER DELER VANDENE

Defensiven har haltet i en del år efterhånden, og med et transfervindue, hvor der for en gangs skyld blev handlet stort ind hos Arsenal, er det svært ikke at se positivt frem mod den nye sæson. Til defensiven har man blandt mange hentet et velkendt ansigt i David Luiz, der har kørt de 12,8 km fra Stamford Bridge i sydvest London til Emirates i nord. I dette indlæg sættes der fokus på den nye brasilianer, og der gives en vinkel på, hvad han kan bidrage med i det taktiske udtryk, samt om han kan bidrage til at stabilisere den haltende defensiv.

Af Nicklas Beran Bergström

Tilbage i maj spillede David Luiz en Europa League-finale i Baku mod Arsenal, hvor Chelsea endte med at løfte pokalen efter en horribel indsats af Arsenal. Dette blev kronen på værket på Sarri’s turbulente første og eneste sæson i Chelsea. En sæson, hvor David Luiz som en af de første mænd på holdkortet spillede 50 kampe henover alle tuneringer. Dette kom efter en 17/18-sæson, hvor mange havde dømt David Luiz færdig som topspiller.

De klare fordele ved David Luiz

Først og fremmest må man erkende prisen. Arsenal har købt David Luiz for 8,7 mio. euro, hvilket svarer til rundt regnet 65 mio. kroner. Til sammenligning brugte Manchester United 655 mio. kroner på Harry Maguire. Det er en yderst lukrativ handel for Arsenal, der får en spiller, der allerede bor i London, kender ligaen og derfor ikke kræver den store tilvænning. Derudover kender David Luiz en smule til Unai Emery, da de kort arbejdede sammen i Paris Saint-German i 2016, inden brasilianeren skiftede tilbage til Chelsea.
Luiz blev solgt som verdens dyreste forsvarspiller tilbage i 2014 for 49,5 mio. euro. Det giver Luiz 9. pladsen i dag over dyreste forsvarsspillere nogensinde solgt.

Hans åbenlyse erfaring må man ikke glemme. David Luiz har spillet 468 officielle klubkampe, hvor den seneste var for Arsenal mod Burnley i weekenden. I de 468 kampe, har han fået 111 gule kort og et sølle rødt. Altså en mand, der trods sine udfald, ikke bliver smidt ud ofte. Dette bliver toppet op med en flot international karriere for Brasilien, hvor han har spillet 56 landskampe og scoret tre mål. Han var en del af det landshold som vandt Confederations Cup i 2013, og året efter gik i semifinalen ved VM, hvor man led det skæbnesvaner 7-1-nederlag til Tyskland.
I sin professionelle karriere har Luiz vundet 21 forskellige pokaler både for klub og landshold, men også individuelt. Heriblandt kan nævnes titler som Champions League, nationale mesterskaber i både England, Frankrig og Portugal og en årets spiller i Benfica tilbage i 2010.

De taktiske fordele

David Luiz er købt som centerback, specielt efter afgangen af Laurent Koscielny. Han har dog af flere omgange spillet som defensiv midtbanemand i Chelsea, og med stor succes. Luiz er dygtig på bolden og har en klar kompetence i at fordele spillet, hvilket blev anerkendt i denne periode, da han blev rykket frem på banen. Dog er han centerback af natur, og specielt efter han har rundet de 30 år, er det ret fast, at han bliver i midterforsvaret.  

I det opbyggende spil har Arsenal fået en dygtig boldspiller, og hans drev frem i banen har i mange år været en af hans absolut bedste våben, hvor han; går op i ’lommen’ på midtbanen og slår bolden enten på tværs til kanten eller finder hårde stikninger i dybden af banen. Dette er noget som altid har været en mangel i Arsenal forsvaret, specielt nu, hvor vi har nogle fantastiske hurtige spillere i vores offensiv. Arsenal Danmarks egen Sakse Andersen skrev også for nogle uger siden ” … han er måske også en af verdens bedste midterforsvarer med bolden”.  David Luiz stabiliserer forhåbentlig et forsvar, der i flere år har lidt under manglende kølighed, og mangel på én, man altid kunne stole på, når tingene brændte på.

I weekendens kamp så vi Luiz i aktion for første gang for The Arsenal, og det var trods små fejl, en flot præstation.
Selvom første halvleg bød på nogle ’klassiske’ Luiz afleveringer ind foran mål, så brasilianeren kølig ud i de fleste situationer, hvor han var bomstærk i 1v1-situationer med de to spidsangriber fra Burnley. De fleste farlige situationer kom ved Burnleys dødbolde, hvor Luiz, sammen med resten af Arsenal-forsvaret havde svært ved at dominere overfor de stærke spillere fra byen nord for Manchester.
Luiz viste sig fra en af sine bedste sider med hårde præcise bolde op i banen, der ofte åbnede det kompakte Burnley, og sammen med sine tværafleveringer gav det Arsenal en fordel i uforudsigeligheden i det offensive spil.
En lille taktisk detalje lå i, at gennem hele kampen spillede Arsenal korte målspark, og det var ni ud af ti gange fra Leno til Luiz. Dette kunne være en detalje, der allerede viser tilliden til Luiz’ boldkundskaber og hans ro på bolden.

Nogle ulemper

I David Luiz tid i Chelsea blev man som regel ophidset ved synet af det store hår bevæge sig frem ad banen. Det betød enten et drøn af et venstreben mod mål eller et potentielt modangreb, der gjorde kampene livlige og spændende at se på. Luiz har haft tendens til at lave forskellige hjerneblødninger, både offensivt og defensivt, der i flere år har delt vandende omkring den karismatiske brasilianer. Hans til tider egoistiske ’all or nothing’-spillestil har gjort ham til en fantastisk spiller at se på, både på godt og ondt.

I de sidste dage af transfervinduet kom der en nyhed om, at David Luiz strejkede for at skifte til Arsenal.
En tendens, der ikke er prangende hos fodboldspillere i dag, og noget som Arsenl selv lige har oplevet med Koscielny. Frank Lampard var ude efter transfervinduet lukkede og benægtede alle former for rygter om strejke ”… Der var bestemt ingen strejke, det vil jeg gerne gøre helt klart. Vi havde nogle ærlige samtaler den sidste uge, og konklusionen var, at han skiftede videre” siger Lampard ifølge Sky Sports.Dog er det set før i Chelsea, at en strejke virker, hvis man vil skifte. Et forfærdeligt biprodukt af den moderne fodboldverden.

Fugl eller fisk

Det kan blive fugl eller fisk med en spiller som David Luiz. Hvis han skal agere den kontrollerende centerback, skal der være et mere defensivt solidt anker, der kan vise coolness, og dække af for personlige fejl, som man gjorde med Sokratis for Mustafi i sidste sæson. Her må man også formode at Sokratis og Holding bliver skolet i netop denne rolle. Vi får en ældre spiller på 32 år, og med flere fans på sociale medier, der drillende stikker til Arsenal som en klub, hvor Chelsea-legender tager hen for at stoppe karrieren, må vi håbe, på at den passionerede og velrespekteret centerback kan bidrage mere positivt end negativt.Hans 2-årige kontrakt vidner om, at Arsenal er opmærksom på hans alder og håber på at få de sidste hårde tacklinger ud af det store hår.

Arsenal har ikke holdt nullet i tre kampe i streg siden 17/18-sæsonen, og her håber vi på, at David Luiz kan assistere med akut hjælp til vores ellers fantastiske hold.

Indkøbskurv