Nicklas Bendtners karriere har altid budt på flere op – og nedture. Den altid udskældte angriber har mildest talt lavet et par fejl i løbet af hans karriere. Dette ændrer dog ikke på, at han faktisk havde et nogenlunde succesfuldt ophold i Arsenal. Et ophold som vi nu ser nærmere på.
Allerede som 16-årig blev den lange danskere hentet til Nordlondon. Transferen skete på baggrund af en række flotte præstationer i hans ungdomsklub KB og på U16-landsholdet. Her begyndte han langsomt at stige i graderne, dog ikke uden problemer undervejs. I hans nyudkomne biografi ”Begge Sider” beskriver Bendtner, at det var svært at vende sig til, at man ikke længere var den bedste i sin aldersgruppe.
Det krævede noget tilvænning for den karismatiske dansker, som blandt kom i karambolage med de tidligere Arsenal spillere Liam Brady, som var akademichef, og David Court som på daværende tidpunkt var en del af trænerstaben i akademiet. Bendtner blev i november 2004 kaldt ind på Bradys kontor, hvor den temperamentsfulde irer gav ham en lang tale om, at han skulle tage fodbold mere seriøst, ellers ville hans kontrakt blive revet i stykker.
En trussel, som danskeren tog til sig. I den næste periode gjorde Bendtner store fremskridt, og blev af flere omgange rost af Arsene Wenger for hans evner. Hans temperament og tilgang til fodbolden viste sig dog endnu en gang at stikke en kæp i hjulet for Bendtner.
Under en træning med førsteholde kom Bendtner op og skændes med stjernen Thierry Henry. Bendtner følte sig uretfærdigt behandlet under et boldbesiddelsesspil og kom til at råbe af Henry, at han skal holde sin mund lukket. Det fandt den franske legende sig ikke i og begyndte derfor at råbe af Bendtner. Oplevelsen viste sig at blive god i sidste ende, fordi de to angribere tog en lang snak efter træning, hvor Bendtner forsøgte at suge så mange af den franske stjerneangribers råd til sig. Det næste måneds tid fik Bendtner dog ikke lov til at træne med førsteholdet, fordi han skal lære at kende sin plads på holdet.
Førsteholdsfodbold
Bendtner blev i sæsonen 2006/2007 udlejet til Birmingham, for at få mere erfaring med førsteholdsfodbold i de engelske rækker. Her scorede danskeren 11 mål og var en stor faktor i, at det lykkedes for Birmingham at rykke op i Premier League.
Efter denne sæson kom danskeren tilbage til Arsenal for at blive en fst del af, dog med få indskiftninger og cup-kampe til at starte med.
Hans første Premier League mål var dog et stort vendepunkt for Bendtner og samtidig et mindeværdigt et af slagsen. Bendtner blev indskiftet i en kamp mod Tottenham d.22 december 2007, og seks sekunder senere scorede han på et hovedstød. Et mål, som er det hurtigste mål scoret af en indskifter nogensinde i Premier League.
Danskeren havde svære vilkår i Arsenal, hvor han kæmpede med stjerneangribererne Emmanuel Adebayor og Robin van Persie samt kroaten Eduardo om fast spilletid. Det lykkedes dog alligevel for angriberen at score flere vigtige mål for London-klubben. Blandt andet blev han den første dansker nogensinde til at score et hattrick i Champions League, da han scorede tre mål mod FC Porto i 1/8-delsfinalen i sæsonen 2009/2010. Ligeledes lykkedes det for angriberen at score mod flere storhold såsom FC Barcelona, Liverpool og Chelsea.
Returen i 2013/2014
Bendtner formåede dog aldrig rigtig at bide sig fast som starter og blev i sæsonen 2011/2012 udlejet til Sunderland. Her fik han fin med succes og endte med en sæsontotal på otte scoringer. Han var dog ikke en del af Wengers planer og blev derfor i den efterfølgende sæson udlejet til Juventus, hvor han aldrig rigtig fik succes.
Han vendte tilbage til Arsenal i sæsonen 2013/2014, hvor han fik minimalt med spilletid, men alligevel fik scoret to mål i Premier League. Det ene mål scorede han sent i kampen mod Cardiff nytårsdag, hvor det lykkedes for angriberen at skade sig selv umiddelbart efter scoringen. Bendtners kontrakt udløb den sommer, hvorefter han skiftede til tyske Wolfsburg.
Bendtner endte med 47 mål på 171 kampe i Arsenal-trøjen. Det betyder, at han scorede et mål i mere end hver fjerde kamp han deltog i som Arsenal spiller. Et ganske imponerende snit fra danskeren.
Nedture
Som professionel fodboldspiller lever man et meget offentligt liv. Noget som Bendtner i høj grad er et bevis på. Danskeren har flere gange været i problemer med loven og haft uheldige episoder, som er blevet fange af pressens kameraer. I hans tid i Arsenal blev danskeren blandt andet fanget med bukserne nede, da han blev smidt ud af en natklub, efter Arsenal havde tabt til Manchester United i Champions League-semifinalen i 2009. Senere på året kørte danskeren galt og totalskadede sin Aston Martin, uden skader på mirakuløs vis til Bendtner selv.
Amagerdrengens ærlige personlighed har derfor altid været udslagsgivende på godt og ondt for Bendtners karriere. De fleste har peget fingre af Bendtner for ikke at have udnyttet sit potentiale til fulde. Omvendt vil man også kunne indvende, at det er imponerende, at den nu 31-årige angriber har gjort karriere i både Arsenal, Juventus og Wolfsburg, hvor han i lange perioder har tjent 60.000 pund om ugen, når Bendtner samtidig altid har været et menneske med hang til fornøjelserne uden for kridtstregerne.
Set med danskerbrillerne skal man dog ikke undervurdere, hvad han har haft af betydning for den danske Arsenal-fanbase . Han har været med til at sætte Arsenal på kortet for mange unge Arsenal-fans i Danmark og har trods alt bidraget med en del mål og vigtige øjeblikke for Arsenal.