DA ARSENAL GAV SPILLERTRØJERNE LIV

Før introduktion af Hawk Eye og VAR skulle fodbolden først igennem sin spæde begyndelse med introduktionen af alt fra stadionlys til rygnumre på spillertrøjerne, som Arsenal og den ikoniske Herbert Chapman var med til at introducere.

Den 4.decemer 1933 tog Arsenal del i det, der dengang blev kaldt et vaskeægte eksperiment. Arsenal skulle nemlig spille en fodboldkamp mod Rapid Wien, hvor begge holds spillere havde iført sig spillertrøjer med rygnumre på. Arsenals daværende træner, den visionære Herbert Chapman, havde ikke alene store ambitioner på vegne af sit mandskab, men også sporten generelt set. Det skulle være nemmere for spillerne at afkode sine medspillere på en fodboldbane, var Chapmans idé. Samtidig var den gode Chapman også optaget af at gøre fodbolden til en mere tilskuervenlig sport, hvilket han mente trøjenumre kunne bidrage med.

Allerede i 1928 har man dog kunne datere et Arsenal-hold spille mod trøjenumre, da de i en udekamp mod Sheffield Wednesday mødte op i et spillersæt nummeret fra 1-11. Hvert rygnummer svarede til spillerens position på banen. Ud fra Chapmans ikoniske WM-system blev rygnummeret 1 tildelt målmanden, rygnummer 2, 3 og 4 blev givet til de tre midtstoppere og så fremefter. Sheffield Wednesday var dog ikke med på de finurlige trøjedetaljer, og det var derfor først i 1933 i Arsenals venskabskamp mod Rapid Wien, at begge hold stillede op med rygnumre på trøjerne.  

Brugen af trøjenumre var dog ikke velanset blandt medlemmerne af den engelske fodboldtrænerkomité, der på komitéens bestyrelsesmøde samme år afviste brugen af trøjenumre. Først i juli 1939 bestemte komitéen sig for at tillade brugen af rygnumre på klubbernes spillertrøjer. Et system blev introduceret, hvor begge hold skulle bære numre fra 1-11, hvor hvert nummer blev tildelt ud fra spillerens position. Altså det samme system Chapman havde introduceret og bragt til bordet mere end ti år forinden.  

Arsenals første kamp med officielle rygnumre var derfor på Highbury d. 30 august 1939 mod Blackburn Rovers. Arsenal endte med at vinde kampen 1-0. Kampen var i øvrigt den anden kamp i sæsonen for Arsenal, som havde spillet uden rygnumre i premierekampen mod Wolverhampton på udebane.

Rygnummersystemet har siden gradvist ændret sig, særligt med introduktionen af Premier League i 1993, hvor man gik fra at have rygnumre i truppen frem for rygnumre ud fra spillerpositioner. Året efter blev spillernes navne ligeledes tilføjet til trøjerne.

 class=
Herbert Chapman-statuen, der siden 2011 har været at finde foran Emirates Stadium
Indkøbskurv