BUKAYO SAKA HAR STJERNEPOTENTIALE

Arsenal har en stolt tradition med at bringe klubbens egne spillere fra akademi til førstehold. Hver sæson ser vi unge spillere gribe chancen og blomstrer op. Sidste sæson var det dog ikke en egenudviklet spiller fra Hale End, som stjal opmærksomheden. Det var det unge franske stjernefrø, Matteo Guendouzi. I denne sæson har talenterne fra Hale End haft en fremtrædende rolle på Arsenals førstehold, og meget tyder på, at Mikel Arteta har stor tiltro til dem. Listen er lang, og der er ikke mange Arsenal-fans, som havde regnet med, at det skulle være Bukayo Saka, man snakkede mest om. Den 18-årige englænder har grebet chancen i banens venstre side, og har både vist gode og lovende præstationer på både venstre kant og back.

Venstre siderum som sin legeplads

I denne sæson har Bukayo Saka haft sin udgangsposition på venstre back (5’er) eller venstre kant (11’er). Der hersker ingen tvivl om, at den unge englænders foretrukne position er på venstre kant, og dette er også kommet til udtryk i måden, han har været positioneret på venstre back, når Arsenal har været i boldbesiddelse under Mikel Arteta.

Bukayo Saka er i første omgang blevet brugt som en lappeløsning på venstre back, da både Sead Kolašinac og Kieran Tierney er og har været plaget af skader. Mikel Arteta har været utrolig dygtig til at få sine spilleres spidskompetencer frem i Arsenals udtryk, og det er måske en af de største grunde til, at vi har set et tidligt gennembrud for Bukayo Saka.

 class=
Billedet viser Arsenals struktur på bolden. Der er sket en skævvridning i bagkæden, hvor Bukayo Saka er positioneret på modstanderens sidste linje i venstre siderum. Granit Xhaka positionerer sig på Sakas “plads”, så Arsenal kan udnytte de offensive kvaliteter, som talentet har.

Tag bolden, hvis du kan!

Hvis vi dykker ned i spillerprofilen på Arsenal-talentet, så er det på sin plads at rette blikket mod spidskompetencerne. Det første som springer i øjnene, er hans kvaliteter 1v1 offensivt. Han er utrolig modig og risikovillig, når han udfordrer sin modstander. Man har altid en fornemmelse af, at han vil vinde sin direkte duel.

Udover en mentalitet som udstråler selvtillid, så besidder han en god teknisk pakke, som hjælper ham i mange henseender. Bolden er klistret til fødderne, når han dribler. Han foretrækker at udfordre på ydersiden, men har under ledelse og coaching fra trænerstaben lagt på sit spil, så han mere naturlig kan trække ind i banen. Dette er med til at gøre ham endnu mere uforudsigelig og et mareridt at spille overfor.

Den sidste ingrediens, som er en afgørende faktor i hans effektivitet i 1v1 offensivt, er den eksplosivitet, som Saka har. Den bruger han i høj grad til sin fordel. Han manipulerer sin modstander, og når modstanderen laver et udfald, udnytter han det til sin fordel og stryger forbi ham.

Den offensive strategi giver slutprodukt

Under ledelse af Mikel Arteta har Arsenal haft et mere komplet udtryk. Der har været stort fokus på at få indarbejdet en defensiv kompakt organisation, som både kan operere med et højt og lavt pres. Vi har også set klare tegninger i spillets første faser på bolden.

Arsenal har lukket færre mål ind end under Unai Emery, men mængden af afslutninger er nogenlunde det samme. Den offensive strategi på banens sidste tredjedel kræver stadig meget arbejde, men her har der også været nogle fine takter at spore. Der har især været gode takter i gennembrudsspillet via siderummene.

Dette kommer alle spillere til gode med strategi, så man ved, hvad hinanden gør, men der har været en bemærkelsesværdig udvikling i Bukayo Sakas kvalitet på alle typer af indlæg. I hans første kampe kom han i mange gunstige positioner til indlæg i side- eller halvrum, men der manglede tanke og kvalitet bag indlægget.

I de seneste måneder har Bukayo Saka haft andensidste fod på mange flotte Arsenal-scoringer. Der er helt sikkert blevet arbejdet med 1., 2. og 3. bevægelse i feltet, og hvilke områder i feltet der søges, når indlægget bliver udført. Her har den unge englænder vist sig at have gode indlægskvaliteter.

Det tager tid at slibe en diamant

Bukayo Saka er en usleben diamant. I en alder af blot 18 år har han vist sit stjernepotentiale, men man skal sørge for at slibe diamanten forsigtigt, så man i sidste ende får den fodboldspiller, Arsenal ønsker.

Han har nogle helt klare spidskompetencer i spillets offensive faser, men har alligevel vist sig at kunne klare de defensive opgaver i et vist omfang. Der er ingen tvivl om, at Mikel Arteta prøver at overføre spillestilselementer og idéer fra Pep Guardiola og Manchester City. Der er en direkte parallel til Leroy Sané, som spiller samme rolle i venstre siderum. Det er efterhånden et sjældent syn, at man ikke spiller med spejlvendte kanter, som kan operere i halv- og centrum, så det giver plads til en fremadstormende back på ydersiden. Med tanke på, at Arsenal i Kieran Tierney har en fremtidsløsning på venstre back, så bliver det spændende at følge den positionelle og spillertypemæssige udvikling hos Arsenal-talentet.

Vi har nu allerede set et scenarie med en ung spiller, som blev overspillet, hvor niveauet er dalet drastisk – Matteo Guendouzi. Under ledelse af Unai Emery, spillede den unge franskmand rigtig mange minutter, og fælles for unge spillere er, at niveauet kan svinge. Heldigvis har han fundet fodfæste igen.

Det er mentalt hårdt, i en ung alder, at spille på højeste niveau en til to gange om ugen. I mangel på spillere på venstre back, har vi set det samme ske hos Saka. Han så mentalt drænet ud i de sidste kampe inden Corona-pausen, hvor han lavede mange uprovokeret fejl, som man ellers ikke har set meget af fra hans fødder. Han skal modnes og bygges på i det rette tempo, så mennesket bag fodboldspilleren kan følge med.

Så Arsenal-fans; Bevar tålmodigheden med de unge spillere. At de spiller, er et bevis på, at ledelse og trænerstab tror på de unge spillere. De ser dem dagligt i træning og kamp, og ved, hvad de gør. Der vil komme udsving i præstationer hos unge spillere – det er en del af en lang læringsproces, som i sidste ende skal være med til at udvikle dem til dygtige fodboldspillere for Arsenal. Der er intet sødere end at se spillere fra Hale End dominerer på Emirates Stadium.

Indkøbskurv