BØR ARTETA OG EDU KIGGE EFTER EN NY MÅLMAND I SOMMERENS TRANSFERVINDUE?

I forlængelse af SPILLERTYPER I EDU OG ARTETAS REKRUTTERINGSPROGRAM bringes nu det første indlæg i serien med et positionsspecifikt fokus. I indlægget vurderes Bernd Leno ud fra de vigtigste kompetencer, som målmanden skal besidde i Mikel Artetas spillestil- og filosofi. På baggrund af analysen stilles det væsentlige spørgsmål; Bør Arteta og Edu kigge efter en ny målmand i sommerens transfervindue eller har Arsenal allerede fremtidens mand i truppen?

Et nødvendigt salg af Martinez

Tyske Bernd Leno har efterhånden cementeret sin plads som førstevalget på målmandsposten hos Arsenal. I sommeren 2020 vandt han ”magtkampen” mod Emiliano Martinez, som blev solgt til Aston Villa. Der har dog længe floreret historier om, at Mikel Arteta faktisk ønskede at beholde argentineren, men var nødsaget til at sælge for at skabe kapital til andre spillerindkøb – der var angiveligt ikke noget marked for Bernd Leno på det tidspunkt. Efter salget af Arsenal-målmanden blev islandske Runar Runarsson købt til klubben, hvor Matt Ryan efterfølgende kom til i januar 2021 på en lejeaftale for resten af sæsonen.

 class=

Spilintelligensen og fødderne er essentielle

Bernd Leno: Under middel – Middel – Over middel – SOTA

State of the art: Marc André ter Stegen eller Ederson

Mikel Arteta insisterer på, at Arsenal skal være modige og spilstyrende i spillets første fase, hvilket skriger på spillere med gode tekniske færdigheder og spilintelligensen til at løse det komplekse spil. Her er det essentielt, at målmanden kan agere som en ekstra markspiller for at kunne løse modstanderens høje presspil gennem korte og længere pasninger.

I denne sæson har Arsenal haft større problemer med at løse et højt pres for modstanderen, hvor de stjæler tid, rum og vinkler for holdet. Modstanderen bliver også klogere, og har her fundet en hæmsko hos London-klubben.

Bernd Leno har i flere situationer set uheldig og kejtet ud. Dette gælder både omkring hans decision making og pasningskvalitet. Tyskeren har en tendens til at være meget ubeslutsom på bolden, hvilket bringer hans holdkammerater under pres. Det er typisk omkring timing og valget af aflevering, som skaber panik og fremprovokerer boldtab eller aktioner uden intention.

Tyskeren har også vist udsving i pasningsspillet, hvilket i værste tilfælde har resulteret i mål til modstanderen. Det er en kalkuleret risiko at spille ud fra målmanden, men det skal være med højere kvalitet, end Leno har vist i denne sæson.

Der er ingen tvivl om, han gør sit bedst for at forbedre sig, men lige nu ser vi et hold, som er mentalt svækket. Det smitter at have en målmand, som er vaklende i opbygningsspillet, når så meget af Arsenals spil er lagt an på at være boldbesiddende og spille ud fra målmanden. Dette har også gjort sig gældende ved, at nogle spillere har valgt den ”sikre” løsning i stedet for at bruge tyskeren i pressede situationer.

Spændstig og atletisk shotstopper

Bernd Leno: Under middel – Middel – Over middel – SOTA

State of the art: Marc André ter Stegen

Uafhængig af kampens forløb er det vigtigt at have en målmand på stregen, som er god til at forhindre modstanderen i at score mål. Bernd Leno har efterhånden reddet kastanjerne ud af ilden for Arsenal med flotte og vigtige redninger ved flere lejligheder. Tyskeren er god på målstregen, hvor han gennem stærke hænder og sin spændstighed har en god rækkevidde. Han er ligeledes reaktionsstærk, så det er et område, han excellerer på.

De gribetekniske færdigheder er dog ikke helt på niveau med de fysiske kompetencer. I løbet af den seneste sæson har han været impliceret i flere uheldige episoder – senest mod Everton, hvor bolden går under ham i et ellers simpelt teknisk indgreb.

Bernd Leno og fremtiden

Arsenals tyske målmand har to år tilbage af sin kontrakt i Arsenal, hvor han senest har udtalt, han er glad for at være. Han er dog samtidig åben for alt, når han snakker om sin fodboldfremtid.

Dermed venter der er et meget interessant transfervindue til sommer, hvor der muligvis kan blive aktivitet omkring Arsenal-målmanden. Hvis der skulle opstå interesse og marked for Leno, er det ikke utænkeligt, at Arsenal vil sælge, hvis prisen er den rette.

Bernd Leno er en rigtig god målmand med spidskompetencer i spillet på målstregen, som mange klubber ville have interesse i at erhverve. De store spørgsmålstegn og panderynker for Arsenal og Mikel Arteta er omkring spillet med fødderne og spilintelligensen.

Indkøbslisten er lang, og spørgsmålet er, om målmandsposten er blandt de første prioriteter.

Potentielle emner til målmandsposten

Skulle det ende i et salg af Bernd Leno, skal Arsenal ud at finde købe en ny målmand. Det ville være oplagt at købe Matt Ryan i Brighton, men han er formodentligvis tiltænkt pladsen som reservemålmand, da Runar Runarsson ikke har niveauet til at udfylde den rolle.

På rygtebasis har følgende navne været nævnt som mulige afløsere for Bernd Leno;

Wojciech Szczęsny (31 år)
Den tidligere Arsenal-målmand rygtes væk fra Juventus, som angiveligt skulle være interesseret og langt i processen med købet af Gianluigi Donnarumma. Skulle det blive en realitet, kunne det være en oplagt mulighed for Arteta og Arsenal, da den polske målmand passer godt ind i profilen, som ønskes. Han bliver samtidig hentet i sin bedste alder – og til en sidenote blev Jens Lehmann hentet som 33-årig.

Mike Maignan (25 år)
Med 19 clean sheets i 35 kampe i den franske Ligue 1 for førerholdet Lille er der ingen tvivl om, han er Frankrigs næste landsholdsmålmand, når Hugo Lloris siger stop. Han passer perfekt ind i profilen, men overgangssummen bliver høj. Han er en eftertragtet målmand, men skulle vi stå i en situation, hvor vi skal handle med Lille (igen), så har vi gode kort på hånden.

David Raya (25 år)
Den spanske målmand fra Championship-klubben Brentford har været tæt på et skifte til Arsenal. Handlen brød dog sammen, da Brentford ønskede at leje målmanden tilbage for resten af indeværende sæson. David Raya ville være et vovet valg, da han er et uskrevet blad på højeste nationale niveau, men har et stort potentiale, som Mikel Arteta vil kunne forløse. Spørgsmålet er så, om Arsenal har behov for en målmand, der har brug for en transitionsperiode.

Illan Meslier (21 år)
Leeds’ unge franske målmand har et enormt potentiale. På trods af sin højde har han vist gode sparketekniske færdigheder og mod til at spille. På trods af enkelte fejl (som eksempelvis mod Arsenal) har han vist et højt niveau taget hans alder i mente.

Den endelige vurdering

Hvis der opstår interesse omkring Bernd Leno i sommerens transfervindue, så skal Arsenal forsøge at sælge og finde en erstatning, som profilmæssigt matcher bedre med Artetas spillestil- og filosofi.

Bernd Leno har vist sig at være en hæmsko i spillets faser på bolden, hvor Arsenal har brug for en med markant bedre kompetencer i spillet med fødderne. Han fortjener dog store roser for hans kampafgørende aktioner med hænder, som har reddet Arsenal et utal af gange i løbet af de sidste par sæsoner.

Indkøbskurv