På dagen for Arsenal Denmarks generalforsamling 29. september udnævnte Arsenals Head Coach Unai Emery schweizeren Granit Xhaka som Arsenals nye anfører. Ikke alle fodboldkyndige er enige i Emery’s valg, som i nogen grad valg har splittet Arsenals fanbase, men utilfredsheden er blevet personificeret mod Xhaka selv, og vores nye anfører oplever en decideret hetz fra Arsenal fans.
Først og fremmest må vi samle os og bakke op om klubben. Alt andet er irrationelt, formålsløst og uværdigt. Ingen spiller – anfører eller ej – bliver bedre fodboldspillere, når tilhængerne pifter af ham på stadion eller sviner ham til på Twitter. Stop det!
Dernæst er vi nødt til at forholde os lidt til situationen i
Arsenal lige nu, og ikke bare lade os gå med ekspertkommentarer fra
pensionerede Arsenal spillere.
Traditionelt har valget af anfører i England været lagt på managerens skuldre,
men det forlød senest i medierne, at Arsenals omklædningsrum valgte sin nye
anfører sammen med Emery. Måske endda ved afstemning. Vi ved det ikke.
Det er ikke ligefrem gammel engelsk stil at lade spillerne stemme om deres anfører, men faktisk er metoden ikke ualmindelig. Mange moderne trænere og managers benytter sig af denne metode, og vi må forholde os til, at der er en ny generation af managers på vej, som har andre dyder end den gamle engelske garde som George Graham og Alex Ferguson. Emery hører ubetinget blandt den ny generation, ligesom Guardiola og Pochettino. Tiderne skifter, og det gør god ledelsespraksis også.
I en debat om Arsenals valg af anfører er vi også nødt til at skæve til Arsenal truppens sammensætning i øjeblikket. Siden Patrick Vieira har The Gunners skreget efter en stærk og naturlig leder, som både ejer omklædningsrummet og startopstillingen. Det nytter ikke at have en stærk anfører, hvis han ikke er blandt trænerens foretrukne elleve, og det medfører ikke nødvendigvis gode lederevner, bare fordi man spiller en benhård 6’er eller en central forsvarsposition med det fulde overblik op af banen.
Der kan være oplagt anførermateriale i karakterer som Rob Holding, Bellerin og Guendouzi, men de er begge for unge, ligesom de to førstnævnte netop er kommer tilbage til truppen fra langvarige skadesperioder. Blandt de mere ’voksne’ forsvarsspillere Mustafi, Kolasinac og Sokratis er der heller ingen oplagte kandidater, da de alle tre har rigeligt at gøre med at holde sig på benene. Derfor er det oplagt at benytte mærkatet ’i mangel af bedre’, når der skal vælges anfører. Det passer i hvert fald på Xhaka.
Det er bemærkelsesværdigt, at Xhaka både har været anførerkandidat hos det schweiziske landshold, i Borussia Mönchengladbach og i Arsenal – både under Arsene Wenger og Unai Emery. Dét kan ikke være tilfældigt. Manden må have klare lederevner og må nyde sine medspilleres og træneres respekt, og at han rager en del disciplinarpoints til fra sine mange gule og røde kort svækker tilsyneladende ikke hans position. Ej heller de mange straffespark, som faktisk har haft uheldige konsekvenser for Arsenals pointhøst og stilling i tabellen – både i 2018/19 og i 2019/20 sæsonen.
Vi må derefter respektere valget af Xhaka som anfører, men er han dermed fredet or kritik som fodboldspiller på holdet? Nej, det er han naturligvis ikke, men ofte oplever Xhaka en uberettiget og unuanceret kritik, som tenderer personlig hetz, og vurderer man Xhakas præstationer på banen, så er man også nødt til at inkludere, hvor på banen han er placeret, og hvilken opgave han er sat til at løse.
Xhaka har i nogen grad været fejlplaceret som 6’er lige foran forsvaret. Dette er ikke den optimale position for Xhaka. Han spiller med for stor risiko og laver for mange fejl til at være den optimale 6’er. Ligeledes kommer hans flotte sideskift og lange afleveringer ikke til deres ret, så derfor bør han have en Torriera bag sig. Senest har vi set Torreira fejlplaceret som box-til-box foran Xhaka, og det gavner hverken Xhaka, Torreira eller holdet som sådan. Xhaka bør spille foran Torreira – gerne med en Özil eller Willock foran sig. Hér kan han få lov at udfolde sig både som spiller og som anfører. Giv ham en chance…