ARSENALS OFFENSIVE KEY PERFORMANCE INDICATORS

I denne artikel ser vi på den data, der ligger bag Arsenal-spillernes flotte efterår og begyndelsen på 2023. Hvem afslutter mest og bedst? Hvem skaber chancerne? Og hvor placerer Arsenal-spillerne sig i forhold til de andre Premier League-stjerner?

Af Alex Munk Hjort

Arsenal har præsteret på et højt niveau gennem hele efteråret. The Gunners er øverst i tabellen, har et forspring på fem point ned til Manchester City og har indtil videre kun tabt point i tre kampe (to uafgjorte og et enkelt nederlag).

Forud for de kommende måneders mesterskabsduel med Manchester City i Premier League tager vi et kig på Arsenal offensive Key Performance Indicators (KPI’er).

Det klassiske virksomhedsbegreb er blevet et velintegreret redskab i fodboldens verden i takt med at dataanalysen har revolutioneret måden at se og forstå fodbold. Disse tal kan fortælle og visualisere Arsenals offensive output og hvilke spillere, der er essentielle for Arsenal nuværende position og præstation.

Alle tal i denne artikel er trukket fra Football Reference, der samarbejder med statistikfirmaet Opta.

Afslutninger og mål

Arsenals topscorere er Eddie Nketiah. Den unge englænder har i Gabriel Jesus fravær leveret seks mål i alle turneringer, hvilket bringer hans sæsontotal op på ni scoringer. Lige bag ham står Bukayo Saka og Martin Ødegaard, der hver har scoret otte mål, skarpt forfulgt af den sidste mand i firkløveren, Gabriel Martinelli, der har lavet syv. Bukayo Saka og Martin Ødegaard, som alle har scoret syv mål i alle turneringer denne sæson.

I resten af truppen har Gabriel Jesus stået for fem mål, Granit Xhaka for fire, imens Gabriel Magalhães, William Saliba, Thomas Partey, Reiss Nelson og Fabio Vieira har leveret to mål hver og Kieran Tierney, Rob Holding, Mohamed Elneny og Marquinhos alle har scoret et enkelt indtil videre.

Mål er den mest håndgribelige data. Det er trods alt mål, der afgør fodboldkampe. Kigger vi på de ovennævnte spilleres Expected Goals (xG), får vi et mere nuanceret billede af Arsenals scoringer. Gabriel Jesus er den mest interessante case i dette henseende. Brasilianerens fem mål er næste fire færre end hans xG på 8,8. Det betyder altså, at Jesus kunne (eller burde – alt efter hvor stor tiltro man har til måleenheden) havde scoret otte eller ni mål.

Modsat har Gabriel Martinelli med sine syv scoringer gjort det langt bedre end hans forventede xG på 5,1. Det samme har Martin Ødegaard, der har en xG på 5,6 og har scoret otte gange.

Eddie Nketiah (8,5) og Bukayo Saka (7), er de nøglespillere, hvis xG falder tættest på deres reele output. 

Hvis man sammenlægger alle Arsenals mål indtil videre (55) og fratrækker truppens samlede xG-værdi (50,8) får vi tallet +4,2. Det vil sige at Arsenal, ifølge data, har scoret cirka 4 mål mere end deres xG fremskriver. Det er naturligvis ikke en konklusion, men det fortæller derimod, at Arsenal har været dygtige til at forvandle sværere afslutninger til mål.

En anden måde at opstille værdien og kvaliteten i Arsenal-spillernes afslutninger, er ved at sammenligne antallet af skud med procentdelen, der ender indenfor rammen. Vi har samlet tallene for alle spillere, der har registreret skud for klubben denne sæson og sat det ind følgende diagram:

 class=
Diagram 1: Skud og skudeffektivitet (i procent). Tal fra Football Reference.

Diagrammet fortæller hvilke spillere der tager kvalitative afslutninger, og hvem, der har svært ved at ramme målet. William Saliba er en tydelig afvigelse, da han er god til at ramme målet, men kun har forsøgt sig fem gange. Kigger man derimod på Gabriel Jesus og Eddie Nketiah vil man se, at deres skudeffektivitet måske er lavere end Salibas, men de forsøger sig også med langt flere afslutninger.

Derfor har vi placeret en gennemsnitlig linje i midten, som antyder, hvem der er bedre til at tage kvalitative afslutninger i forhold til deres afslutningsvolumen. Dette er naturligvis kun Arsenal i forhold til sig selv.

Skal vi derimod sammenligne med profilerne i Premier League, får vi dette diagram, som tager udgangspunkt i de 15 mest hyppige afsluttere i ligaen:

 class=
Diagram 2: Skud og skudeffektivitet (i procent) i Premier League. Tal fra Football Reference.

Her ser vi, at ligaens mest kvalitative afslutter – til de færrestes overraskelse – er Manchester Citys Erling Haaland. Tottenhams Harry Kane har taget frem flere afslutninger end nordmanden, men ligger kun lige over gennemsnittet. Aleksandr Mitrovic har også mange skudforsøg, men i forhold til gennemsnittet, er den store serbers skud ikke præcise nok.

Bemærk at disse tal udelukkende er fra Premier League, og ikke fra alle turneringer som i det første diagram.

Chanceskabelse og nøgleafleveringer

Afslutninger og mål skal naturligvis komme et sted fra. Målmageren er også en væsentlig del af et holds overordnede succes, selvom hyldesten oftest tilfalder målscoreren. Lad os, til at starte med, kigge på assists.

Arsenals fremmeste assistmagere denne sæson har været Bukayo Saka, der har haft næstsidste fod på syv scoringer i alle turneringer. Lige i hælene på de ham er Gabriel Jesus med seks assists, til trods for at brasilianeren ikke har spillet et eneste minut siden VM.

Martin Ødegaard og Granit Xhaka har fem hver, Fabio Vieira har fire og Gabriel Martinelli har leveret tre assists indtil videre i denne sæson.

Foruden dem har Benjamin White og Reiss Nelson leveret to assists hver og Kieran Tierney, Eddie Nketiah, Takehiro Tomiyasu, Oleksandr Zinchenko, William Saliba og Marquinhos har alle en enkelt.

Foruden assists kan man også kigge på afleveringer til en medspiller i modstanderens felt. Dette er ikke nøgleafleveringer, men afleveringer, som sker i farlige positioner – altså i feltet. Her er Martin Ødegaard ikke underligt Arsenals farligste mand. Klubbens anfører har 46 gange fundet en medspiller i modstanderens felt denne sæson.

Bukayo Saka er næstbedst med 37 afleveringer ind i feltet. Andre signifikante tal, der kan nævnes, er Granit Xhaka (32) og Gabriel Martinelli (28), Benjamin White (21), Kieran Tierney (15) og Fabio Vieira (15) og Oleksandr Zinchenko (14).

Nu til nøgleafleveringer, som betegnes som afleveringer, der leder til en afslutning. Vi har taget tallene for alle spillere med minimum én nøgleaflevering og målt det op imod antallet af spillerens assists i denne tabel:

 class=
Tabel 1: Assists (gul) og Nøgleafleveringer (grå). Tal fra Football Reference.

Som det fremgår af tabellen, er det Bukayo Saka (51), som har flest nøgleafleveringer for Arsenal – stærkt forfulgt af Martin Ødegaard (47). En interessant observation er, at den eneste forsvarsspiller med mere end en assist er Benjamin White, der ellers ofte anses for at være den mest defensive af holdets backs.

Derudover er det tydeligt at se, at Arsenals forreste fem er de primære kreatører. En interessant note er, at Fabio Vieira har spillet væsentligt færre minutter end de fem, men har alligevel leveret en god nøgleaflevering-til-assist-ratio.

Skal vi sammenligne de bedte kreatører i Premier League med Arsenals bedste, må vi sætte dem op i et diagram som tidligere. Denne gang baseret på de tyve spillere med flest nøgleafleveringer:

 class=
Diagram 3: Assists og Nøgleafleveringer i Premier League. Tal fra Football Reference.

Det første, der springer i øjnene på dette diagram, er naturligvis Kevin De Bruyne. Manchester Citys belgiske verdensstjerne er flere længder foran de nærmeste i forhold til at lave assists, og når det kommer til at skabe afslutninger, er det kun Kieran Trippier, som kan måle sig med ham. 

Som vi kan se med de fire Arsenal-spillere, er de alle under gruppens gennemsnittet i forhold til antallet af assists fra nøgleafleveringerne. Derfor kunne man sige, at både Bukayo Saka, Martin Ødegaard, Granit Xhaka og Gabriel Martinelli burde have flere assists baseret på antallet af deres nøgleafleveringer.

Disse data giver et tydeligt og ikke videre overraskende blik på Arsenals mål- og assistmagere. Gabriel Jesus har været en uvurderlig tilføjelse, men indtil videre har hans fravær ikke afspejlet sig i tabellen. Eddie Nketiah er kommet ind og har vist sig mere end i stand til at løfte byrden, så der er ikke indtil videre behov for at Jesus skunder sig tilbage.

Bukayo Saka og Martin Ødegaard er derimod de to spillere, som Arsenal-fans virkelig skal håbe, holder hele sæsonen. Måske allermest Saka, da Fabio Vieira står klar i kulissen, hvis Ødegaard skulle ende på sidelinjen.

Sakas tal er ikke umiddelbart replicerbare af nogen anden kantspiller – udover Gabriel Martinelli, der spiller på den anden kant. Tilføjelsen af Leandro Trossard kan dog vise sig at gøre en eventuel Saka-skade mere tålelig på den korte bane.

Hvis Arsenals offensive kvintet kan holde sig skadefri resten af sæsonen, og vedligeholde de flotte tal, står klubben stærk til at udfordre Erling Haaland, Kevin De Bruyne og Manchester City om Premier League-titlen.

Indkøbskurv