ARSENALS MINDEVÆRDIGE SÆSONÅBNERE

For andet år i træk får Arsenal lov til at indlede en ny Premier League-sæson, når de fredag aften tager imod de nyoprykkede London-rivaler fra Brentford. I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan det er gået Arsenal de seneste par år i deres første sæsonkamp og udplukker nogen af klubbens stærkeste åbningsoptrædener.

Da Brentford tilbage i 1947 forlod den engelske førstedivision i en kamp mod Arsenal, kunne de næppe vide at deres næste kamp i Englands øverste række ville være mod selvsamme modstander. I 2021-udgaven af opgøret mellem de to London-klubber er det en dansker, som står i spidsen for Brentford, nemlig Thomas Frank, mens spanske Mikel Arteta går ind til sin tredje sæson som førstestyrmand for The Gunners.

Arteta og Arsenal fik sidste år en flyvende start mod et andet nyoprykket London-hold, da Fulham blev fejet af banen med 3-0 efter sprudlende takter fra især Pierre-Emerick Aubameyang og Willian. Det stilsikre offensive udtryk skulle dog vise sig at være noget af en engangsaffære, da Arsenal henover næsten hele efteråret manglede beslutsomhed og kynisme på den sidste tredjedel af banen.  Arsenal hentede dog 16 ud af 18 mulige point mod sidste sæsons oprykkere fra Fulham, Leeds United og West Bromwich Albion og skal nu forsøge at fortsætte med samme kadence, startende med Brentford fredag.  Værterne fra Vestlondon vil dog gøre alt for at give Arsenal mere modstand, end de oplevede i sidste sæsons Premier League-åbningskamp mod Fulham, så man kan roligt forvente sig, at det ikke bliver nogen nem opgave for Artetas hold.

 class=
Gabriel scorede i sidste års sæsonåbner mod Fulham. Foto: David Price, Arsenal

Husker du?

Arsenal har gennem årene været involveret i mange interessante åbningskampe, men særligt fire kampe skiller sig ud fra mængden.

Arsenal 2 – 1 Everton, 2003

Selvom resultatet ikke skriger på at være opsigtsvækkende var denne sæsonåbner måske en af de sværeste kampe i Arsenals ’Invincible’-sæson. Forsvarsklippen Sol Campbell blev udvist efter kun 25 minutter, og Arsene Wengers mandskab måtte derfor levere en præstation ud over det sædvanlige for at hive alle tre point med fra opgøret.

Kendetegnene for Arsenals ubesejrede mandskab var dog en vindermentalitet uden lige og en ukuelig tro på at kunne lykkes under alle omstændigheder, hvilket særligt fik den igennem en kamp som denne.

Ti minutter efter Campbells udvisning blev Arsenal tilkendt et straffespark, som Thierry Henry køligt fik omsat efter at have sendt sin tidligere holdkammerat og nuværende målmandstræner i Manchester City, Richard Wright. Wright måtte igen efter knap en times spil hive bolden ud af eget net, da Robert Pires var hurtig til at omsætte en løs bold i Everton-feltet. Med et fyldt Highbury bag sig modstod Pires og co. presset fra Everton i slutfasen, og selvom gæsterne fik scoret mod slutningen af opgøret, var det ikke nok til at fravriste Arsenal alle tre point.

Everton 1 – 6 Arsenal, 2009

Seks år senere skulle Arsenal igen være involveret i en vældig underholdende sæsonåbner mod The Toffees. Arsenal gjorde denne gang arbejdsbetingelserne en smule lettere for sig selv ved at beholde alle 11 spillere på banen under kampens 90 minutter.  Og hvilke 11 spillere. Cesc Fabregas, Robin van Persie og Andrei Arshavin var alle i forrygende spillehumør og var ikke til at have med at gøre for Everton-spillerne. Så da Arsenal-fansene ved dommerens slutfløjt kunne kigge op på lystavlen, kunne de glæde sig over at se, at deres hold havde vundet hele 6-1, bland andet på et debutmål af Thomas Vermaelen og et langskudsdrøn af brasilianske Denilson. Resultatet var samtidig en tangering af Arsenals største resultat på udebane i Premier League-sammenhæng.

Wimbledon 1 – 5 Arsenal, 1988

Vi kender alle til det sidste kapitel i denne fantastiske 1988/1989-sæson, der endte ud i sejsrus og mesterskabsfejring på Anfield i sæsonens sidste opgør. At Arsenal var bejlere til mesterskabet den sæson viste de allerede i første opgør mod Wimbledon, der fik ørerne godt og grundigt i maskinen, da de tabte med 5-1 til The Gunners i egen hule. Med nyindkøbte Steve Bould, Lee Dixon og Brian Marwood blev der indledt en ny succesfuld æra under George Graham, der trods sit kedelige ry havde sat sit Arsenal-mandskab op til at skulle gå til angreb i denne kamp. Taktikken gav pote, og angriber Allan Smith kvitterede ved at score et hattrick.   

Arsenal 4 – 3 Leicester, 2017

Arsene Wengers sidste sæson i spidsen for The Gunners startede ud med lyn og torden. Knap havde stadionuret på Emirates Stadium rundet de 90 sekunder før nyindkøbte Alexandre Lacazette havde stemplet ind med sit første mål for The Gunners i sæsonåbneren mod Leicester. Den euforiske start virkede dog til at tage fokus væk fra Arsenal-spillerne, som måtte se sig komme bagud med 1-2 og 2-3 i løbet af kampen. Lige så vild som kampen startede, lige så hektisk og dramatisk skulle kampen ende. Med først en flot Aaron Ramsey-reducering og dernæst en fantomhovedstødsscoring af Olivier Giroud fuldførte Arsenal comebacket med bare fem minutter tilbage af opgøret. Kampen skulle vise sig at tegne et godt billede af resten af sæsonen for The Gunners, som aldrig fandt en rytme eller stabil periode igennem hele sæsonen. Klubben endte derfor på en skuffende sjetteplads.

 class=
Ekstase i forbindelse med Girouds scoring til 4-3 mod Leicester i 2017. Foto: Stuart Macfarlane, Arsenal

Blandede statistikgodter

  • I Premier League-æraen har Arsenal vundet 16 ud af sine 29 åbningskampe. Seks er blevet uafgjorte, mens syv er endt med Arsenal som det tabende hold.
  • Arsenals mest hyppige modstandere på åbningsdagen har været Everton og Newcastle (tre gange hver)
  • Arsenals all-time topscorer i åbningskampe er Dennis Bergkamp (fem).
  • Arsenal har startet på hjemmebane i sæsonens første kamp mere end noget andet Premier League-hold, nemlig 20 gange.
  • Arsenal har startet på udebane i de sidste to sæsoners åbningskamp og har vundet og hold nullet i begge kampe.
  • Thierry Henry er den eneste Arsenal-spiller, som har scoret i tre åbningskampe i streg. Pierre-Emerick Aubameyang har mulighed for at tangere denne rekord, hvis gaboneseren scorer mod Brentford.
 class=
Aubameyang i duel med danske Christian Nørgaard i en træningskamp i juni 2020. Foto: Stuart Macfarlane, Arsenal
Indkøbskurv