ALL OR NOTHING: ARSENAL – FIRE TING DOKUMENTARSERIEN LÆRTE OS OM ARSENAL

Amazons længeventede Arsenal-dokumentarserie kan nu endelig ses i fuld længde på streaminggigantens egen tjeneste. Og selvom vi allerede kender seriens triste punktum – The Gunners formøbler fjerdepladsen – blev vi også klogere på en række forhold i Arsenal FC. Vi giver i denne artikel vores bud på fire takeaways, man kan tage med fra en særdeles underholdende dokumentarserie.

Af Troels Thøgersen

(Spoiler-advarsel: Læs først med, når du har set hele ’All Or Nothing: Arsenal’).

Man er nødt til at tage et par forbehold, når man giver sig i kast med en dokumentarserie som Amazons ’All Or Nothing: Arsenal’.

Arsenal har selv inviteret Amazon ind og derved også været medbestemmende i forhold til, hvad produktionsholdet henholdsvis må og ikke må filme. Arsenal har givetvis ville fremstille klubben fra sin bedste side, og det kan man også godt mærke på den færdige dokumentar, som viser en relativt poleret udgave af klubben.

Det betyder selvfølgelig ikke, at man ikke kan lære ting af dokumentarserien. En af de ting, dokumentaren trods alt giver os et indblik i, er arbejdsgangene på London Colney. Vi er med på kontoret, når Edu Gaspar og Richard Garlick desperat forsøger at skippe Pierre-Emerick Aubameyang afsted på deadline day, og vi kommer med ind i det intime møderum, når Arsenals 27-årige træner Carlos Cuesta opmuntrer Nuno Tavares ovenpå en hård overgangsperiode til det engelske.

Vi møder også flere af spillerne hjemme i privaten, hvor de taler ud om nogle af de svære ting, som knytter sig til livet som professionel fodboldspiller. Og vigtigst af alt får vi adgang til Mikel Artetas intense team talks, som bestemt ikke kan klandres for at være polerede.

Arteta er en ”freak”

Dokumentarseriens helt store hovedperson er ikke overraskende 39-årige Mikel Arteta, ligaens yngste manager, der oven på to ottendepladser i træk står over for en stor udfordring.

Arteta kommer skidt fra start med tre ydmygende nederlag i tre kampe, men af dokumentaren fremgår det tydeligt, at både spillerne og ledelsen støttende stod bag ham i modgangsperioden i starten af sidste sæson.

Serien efterlader overordnet set et indtryk af Arteta som en ekstremt detaljefokuseret arbejdsnarkoman, der hele tiden arbejder på at udvikle holdet.

”Han er en freak, men på en god måde. Rent taktisk ved han alt. Måden, han forbereder holdet før træning på, er utrolig. Jeg har haft mange trænere, men jeg er nødt til at pege på Mikel som en af de bedste i min karriere”, lyder beskrivelsen fra Granit Xhaka, der, som en af flere spillere, hylder managerens taktiske forståelse i løbet af serien.

Arteta markerer sig desuden som en manager med mange kreative ideer, hvilket måske bedst kommer til udtryk, da han frem mod Liverpool-kampen på Anfield bragte to store højtalere til træningsanlægget for at forberede holdet på at træne til tonerne af You’ll Never Walk Alone.

Nye afsløringer i Aubameyang-affæren

Arteta klappede i som en østers, da Aubameyang i december sidste år forbrød sig mod hans ”non-negotiables” og som konsekvens deraf blev gjort til en persona non grata i klubben.

Meldingerne sidste år gik på, at Arteta kasserede sin anfører, efter han kom for sent hjem fra et familiebesøg i Frankrig, og i dokumentarserien lærer vi så, at forsinkelsen ikke var en isoleret hændelse. I en samtale med sin presserådgiver åbenbarer Arteta, at han har samlet et helt katalog over Aubameyangs forseelser med alt fra datoer til deres indbyrdes samtaler omkring regelbruddene.

Affæren affødte ganske vist shitstorm i medierne, men i serien får man også indtrykket af, at spillerne bakkede op om Artetas stædige beslutning om at degradere den ellers nok så vellidte anfører.

”The boss has balls”, udbryder Mohamed Elneny i hvert fald til en samstemmende Rob Holding, da de vender nyheden over frokostbordet i klubbens kantine.

Artetas team talks

Et af de største højdepunkter i ’All Or Nothing: Arsenal’ er Artetas team talks, som vi får lov til at følge som fluer på væggen via statiske kameraer placeret rundt omkring i omklædningsrummene.

De store taktiske dispositioner er af gode grunde klippet ud, men man får om ikke andet en ret god fornemmelse for Artetas måde at motivere sine spillere på. Den spanske manager er, som vi kender ham fra sidelinjen, ekstremt energisk i sin kommunikation og aldrig bleg for at tage bladet fra munden.

I kampen mod West Ham på London Stadium er Arteta decideret rasende på sine spillere ovenpå en skuffende første halvleg, hvilket Nuno Tavares får at mærke, idet manageren farer op i hovedet på ham og råber:

”Vil I spille Champions League?! Spille sammen i fucking Champions League?!”

Arteta evner (heldigvis) også at rose sine spillere. Et af seriens mest rørende øjeblikke indtræffer forud for hjemmekampen mod Norwich. Arsenal befinder sig på det tidspunkt i en mindre krise efter tre pointløse kampe i træk, men Arteta fjerner presset fra holdet med en inspirerende tale, hvori han gør det klart for spillerne, at deres evne til at tackle modgangen har gjort den seneste uge til den bedste i hans liv.

Fodboldspillere er mennesker

Det burde ikke være nødvendigt at minde folk om, at fodboldspillere er mennesker, men det er desværre sådan, at alt for mange fans glemmer det faktum, når de i deres følelsers vold raser ud på de sociale medier.

Amazon-serien gør en dyd udi at komme det problem til livs med en række gribende spillerportrætter, som sætter fokus på spillernes mentale helbred.

En af de spillere, som dokumentarserien bringer os tættere på, er Arsenal-juvelen Bukayo Saka, der som bekendt blev genstand for en grov racistisk hetz, efter han brændte det afgørende straffe i EM-finalen 2021. I første afsnit fortæller han et par af sine holdkammerater, at han ikke længere kan lave ”normale” ting såsom at tage ud at handle, uden at han bliver omringet af fans, der vil tage billeder med ham.

En anden spiller, som i den grad også har været genstand for hetz, er Granit Xhaka, som vi både ser som en stærk leder i omklædningsrummet og en kærlig familiefar hjemme i hans hus. Det er ganske enkelt umuligt at hade den udgave af Xhaka, vi præsenteres for i serien, og i kølvandet på lanceringen har schweizeren da også udtalt, at dokumentarserien har bragt ham tættere på fansene.

”På denne her måde ser de os også som mennesker. Vi kæmper også i forskellige situationer. Det handler ikke kun om at vinde eller tabe, men om at vi giver alt, og nogle gange er du heldig, andre gange er det ikke din dag. Og det er det, jeg godt kan lide – at forstå menneskene også”.

Indkøbskurv