AFC WOMEN – TILBAGE I CL MEN ET STYKKE FRA TOPPEN

Cheftræner Joe Montemurro har takket af efter tre og et halvt år i spidsen for Arsenals kvinder. Han efterlader holdet med kvalifikation til det sjoveste europæiske selskab og et solidt fundament, der skal forsøge at lukke hullet til Englands bedste.

Arsenal. Chelsea. Manchester City. Siden 2015 har de tre hold udgjort toppen af engelsk kvindefodbold, og igen i denne sæson blev medaljerne givet til de tre dominerende forcer. Arsenal blev for andet år i træk henvist til tredjepladsen, ni point efter mestrene Chelsea med Pernille Harder på holdet. Heldigvis rækker tredjepladsen i år til Champions League.

Længere op end ned

Niveauforskellen i FA Women’s Super League (WSL) er meget stor. Heldigvis begynder flere klubber at investere mere i deres kvindehold. Det betyder dog, at ligaen i øjeblikket består af fire hold, der kæmper om titlen og otte hold, der kæmper om sekundære positioner. Med 15 sejre, tre uafgjorte og fire nederlag endte Arsenal blot ét point foran Manchester United på fjerdepladsen. Modsat var der syv point op til Manchester City på andenpladsen.

Det tegner et meget godt billede af, hvor Arsenal er, og hvor de skal hen. Sidst Arsenal vandt WSL i 2019 var de syv point bedre end Manchester City, og hele 12 point bedre end Chelsea. Nu er det Arsenal, der kæmpet for at lukke hullet. Holdets absolutte stjerne, Vivianne Miedema, gør som altid sit foran målet. I denne sæson scorede hun 18 mål, hvilket for en sjælden gangs skyld ikke var nok til at blive topscorer, fordi Chelseas Sam Kerr scorede 21 mål i 22 kampe.

Sæsonens positive overraskelser kom fra den defensive halvdel af banen. Arsenal lukkede kun 15 mål ind, og især venstre back Katie McCabe havde en flot sæson. Hun endte sæsonen med 11 assists fra bagerste geled, hvilket også var med til at give hende en plads på WSL Team of the Season. Den irske landsholdspiller blev også kåret som årets spiller af Arsenal Women Supporters’ Club.

Engelske Leah Williamson havde også en rigtig god sæson, som gav hende en plads ved siden af Katie McCabe på årets hold. Den flotte sæson har også givet den 24-årige center back en plads på Team GB til De Olympiske Lege senere på sommeren. Her bliver hun garderet af to andre Arsenal-profiler: Klubkaptajn Kim Little og forsvarspartner Lotte Wubben-Moy, der i første omgangs blot er reserve.

Montemurros farvel

I marts måned blev Arsenal og Joe Montemurro enige om, at denne sæson var den sidste med ham i managersædet. Den 51-årige australier har været i Arsenal siden november 2017, og har i sin tid som spydspids for The Gunners vundet en WSL i 2019 og en FA Women’s League Cup i 2018. I 2019 blev han sågar nomineret til UEFA Women’s Coach of the Year og The Best FIFA Football Coach.

 class=
Succestræner Montemurro forlader Arsenal Women til fordel for Juventus´ kvindehold. Her ses han sammen med kaptajn Kim Little efter WSL-triumfen i 2019.

Joe Montemurro var og er en meget vellidt mand i Arsenal, og der er ingen tvivl om, at der er tale om en lykkelig skilsmisse. Australieren har boet meget langt hjemmefra, og især Covid-19 har påvirket hans privatliv, fordi han ikke har haft mulighed for at komme hjem og besøge sin familie. Han udtalte til Arsenal Media, at han havde brug for en pause fra arbejdet for at genoplade, samt dedikere mere tid til familien.

Derfor kom det også som lidt af et chok, da australieren den 8. juni blev præsenteret som ny cheftræner for Juventus’ kvindehold. Om han har genopladet umenneskeligt hurtigt eller om han bare fik et tilbud, der var for godt til at afslå, vides ikke. Joe Montemurros forældre flyttede fra Italien til Australien efter Anden Verdenskrig, så han har et tilhørsforhold til landet, hvor han nu skal fortsætte sin trænerkarriere.

Australierens sidste kamp i spidsen for Arsenal blev en 9-0 sejr over Crystal Palace, der sendte holdet i FA Women’s Cup kvartfinalen. 

Profilsalg og tilgang

Allerede inden sæsonen var færdigspillet annoncerede Arsenal, at hollandske Jill Roord ville skifte til Wolfsburg efter sæsonen. Et stort slag for Arsenal, der havde store forventninger til offensivspilleren, især efter hendes sæsonstart, hvor hun scorede hattricks i sæsonens to første kampe. Også talentudviklingen har lidt et knæk, da 17-årige Ruby Mace har skrevet under på en professionel kontrakt med rivalerne fra Manchester City.

Også den offensive profil, hollandske Daniëlle van de Donk har skiftet klub. Hun skifter til et af verdens allerbedste kvindehold, Lyon. Skiftet blev annonceret sammen med tilgangen af tre andre spillere.

 class=
Arsenal Women har solgt deres mangeårige profil Daniëlle van de Donk til Lyon.

Arsenal har også selv været aktive på transfermarkedet. Her har klubben hentet 28-årige Mana Iwabuchi i Aston Villa. Japaneren har kun spillet én sæson i England, men har et imponerende CV på landsholdet og i japansk klubfodbold. Formodningen er at hun er en direkte erstatning for Jill Roord, da de kan dække nogenlunde samme positioner.

Managersædet er fortsat ledigt, og der har ikke været så meget som rygter om en mulig afløser til Joe Montemurro. Og det er bekymrende, at Arsenal-jobbet ikke virker så attraktivt, som det er. Målsætningen for den næste træner for Arsenals kvinder bliver at få lukket hullet til Chelsea og Manchester City, så Arsenal igen kan toppe engelsk kvindefodbold. Holdet er velsammenspillet og fundamentet er solidt. Nu skal klubben bare finde den rette træner til jobbet.  

Indkøbskurv